tiistai 23. marraskuuta 2021

Se on kerrottu jo

Olen huomannut, että elokuvissa ja sarjoissa tuntuu olevan yleisenä osana tyyli, jossa ohjelman aikana tiputellaan vihjeitä, jotka vedetään yhteen elokuvan lopussa. Punaisena lankana siis on idea siitä, että kaikki on jo kerrottu ja oli joko sinun tyhmyyttä tai vastustajan viisautta, että et tajunnut pelin sääntöjä tai maaliviivaa. Et ehkä tässä vaiheessa tajunnut, että olet mukana pelissä tai siihen suostunut. Sinulle on kuitenkin kerrottu mitä tapahtuu ja mitä ajetaan takaa ja on oma asiasi tajuatko sen. Ei ole  vastustajan vika jos kaadat oman kuningattaren heti shakkipelin alkuun tai et osaa tornitusta.

Uutiset on nykyään jo sellaista propagandaa, että useampia ihmisiä on heräillyt todellisuuteen, jossa elokuvissa/kirjoissa/taiteessa kerrotaan faktat (vaikkakin symbolisesti) ja uutisissa kerrotaan se, mitä halutaan ihmisten ajattelevan. Mitä siis tarkoittaa se, että elokuvissa sinulle on jo kerrottu mitä tulee tapahtumaan, mutta on omaa tyhmyyttä jos et sitä tajua? Toki vahvistusharha on aina mahdollisuus, mutta jos olenkin oikeassa, niin olisi varmaan aika tyhmää ohittaa tämä teksti? Alla pari esimerkkiä mitkä tuli mieleen, mutta paljon enemmän varmasti on tarjolla.

Red Notice nyt uutena elokuvana on Netflixin suosituimpana. Siinä elokuvan lopussa päähahmo tajuaa tulleen kusetetuksi ja ymmärtää kaikki tilanteet, joissa hänelle oli sanottu asia X, mutta oli itse ymmärtänyt sen väärin. Nähnyt tilanteen, kuten oli halunnut nähdä sen.

Fight Clubin lopussa käydään tämä käydään läpi hieman eri tavalla. Päähahmo tajuaa, että kaikkihan oli oikeastaan jo "kerrottu" hänelle, mutta oli vain itse onnistunut estämään sen tajuamisen. Oma mieli oli luonut oman todellisuuden, jossa ei tajunnut olevan itse vastuussa siitä mitä ympärillä tapahtuu.

 

Fight Clubin loppu


Squid Gamessa (aiempi teksti) tämä toteutettiin hieman erilailla ja elokuvan lopussa vain selitetään motiivit koko pelille. Itse pelin aikana oli jo kerrottu säännöt, jotka toistettiin kun pelaajat eivät niitä tuntuneet muistavan. Matkan varrella siis kerrottiin mikä tilanne on ja mitä tässä tapahtuu, oli vain oma ratkaisu olla tajuamatta sitä/unohtaa se. Ja toki koko elokuvan kantaa ajatus siitä, että "ne muut on syyllisiä, minä vaan otan voittoni tästä välistä". Sen sijaan, että tajuaisi miksi tässä tilanteessa ollaan, mikä muiden rooli on ja mikä oma vastuu on.

Omia lempparielokuviani on The Revolver, jossa kerrotaan huijauksesta, joka toimii huijauksena, joka avataan lopuksi. Tarpeeksi suuri huijaus toimii niin hyvin, että vaikka yrität sitä faktojen avulla avata muille, niin kukaan ei usko. Liian suuri huijaus, ei voi mennä kaikille läpi, ei voi olla totta. Aihetta sivuttu myös aiemmassa tekstissä.

 

The Revolver ja ei-niin-yllättäen shakkilauta
 

Se on toki toinen asia, onko näillä mitään yhteyttä normielämään ja peilaavatko elokuvat todellisuutta mitenkään. Mitäs veikkaat?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...