tiistai 1. elokuuta 2017

Deprogramed

Deprogrammed - Ei lapsille

Netflixistä löytyy hyvä dokumentti nimeltä Deprogrammed. Se kertoo ihmisistä, jotka ovat olleet kultin jäseniä, mutta jotka on saatu sieltä pois. Ihmiset on ensin ohjelmoitu (programmed) uskomaan asia X ja heidän parannetaan sillä, että tuo uskomus poistetaan (deprogrammed).



Alussa sanotaan yhdestä "uhrista", että hän oli kuin robotti. "He was a mindless robot,and he did what was programmed into him." Eräs toinen henkilö kertoo, että näki muiden uskontojen ryhmiä ja heille naurettiin koska he ovat kultissa. Itse he eivät tajunneet olevansa kultissa, koska he tiesivät olevansa totuuden puolella.



Tähän liittyen eräs tutkimus, joka tosin koskee lukemista, mutta on varmasti tähänkin sovellettavissa. Yksinkertaisuudessaan: luet tekstin, automaattisesti hyväksyt sen ja vasta sitten hylkäät, jos siltä tuntuu ja/tai siihen on syytä.

Tutkimus:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8366418

Yksinkertaistettu selitys:
"Understanding is believing, a fraction of a second after reading it, you believe it until some other critical faculty kicks in to change your mind."
http://www.spring.org.uk/2009/09/why-you-cant-help-believing-everything-you-read.php

Eli jos sinulle ei anneta aikaa ajatella kriittisesti, tai et ole siihen kykenevässä tilassa, uskot kaiken mitä sinulle kerrotaan. Ihan hiukkasen pelottavaa? Millaisen vastuun tämä antaa vanhemmille ennen kuin lapsi on siinä pisteessä, että pystyy ajattelemaan kriittisesti? Ei ole ollenkaan ihme, että monet ryhmät kirkoista vaatteiden myyjiin kohdistaa järkkytävän määrän energiaa lapsiin ja nuoriin. En ihan ammattilainen ole alalla, mutta ymmärtääkseni kriittinen ajattelu ei ole 10-vuotiaallakaan ihan täysin kehittynyt.

Toinen asia, joka tuosta väkisinkin tulee mieleen on, että mitä jos et vain ole ihan 100%-kunnossa? Vaikka väsyneenä töiden jälkeen, ennen nukkumaan menoa katsoa kympin uutiset. Kuinka tehokkaasti osaat käsitellä asioita kriittisesti, jos ne kuitenkin aluksi hyväksyt totena? Ja jos sattumalta vielä oletat, että uutiset ovat totta, paljonko se laskee tuota kriittisen ajattelun kynnystä?

Elokuva Revolver on katsomisen arvoinen, jos ei ole aiemmin tullut vastaan. Siinä on eräs hyvin tähän sopiva kohta.



"The more control the victim thinks he has, the less control he actually has."
"The bigger the trick and older the trick, the easier it is to pull. Based on 2 principles:
They think it can't be that old or they think it can't be that big, for so many people to have fallen for it."
"Eventually, when the opponent is challenged or questioned, means the victims investment and thus his intelligence is questioned. No one can accept that. Not even to themselves."

https://www.youtube.com/watch?v=rWj7oWlVtag

Eihän tämä voi olla väärin, kun kaikki muutkin uskovat, että se on totta?

Alussa mainitussa dokumentissa tulee myös hyvin esille, kuinka kukaan ei voi myöntää itselleen, että hänelle on valehdeltu. En muista sanooko kukaan sitä suoraan, mutta dokumenttia katsoessa se tulee selväksi. Dokumentin "päähenkilö" myös kertoo siitä, kuinka tyhmiä ihmisiä ei voi hypnotisoida, ainoastaan viisaita.

"See, you can't hypnotize a moron,
because you can't get him thinking in
a single frame of mind.
The smarter you are,
the more vulnerable you are"

Ajattelin vain, että voisiko olla niin, että viisaat ihmiset kokevat muita herkemmin, ettei heitä voi huijata? (Tässä tosin vahvana huomiona, että viisas/fiksu/älykäs on todella huono sanavalinta, mutta käytössä vain tämän tekstin tarkoitukseen.) Jokainen tekee virhearvioita ja uskoo välistä ihmisiin, ideoihin tai asioihin, jotka eivät olekaan totta. Varmasti myös "tyhmiä" ihmisiä voi hypnotisoida. Oma mielipiteeni on, että "viisaat" ihmiset rakentavat usein minäkuvansa niin, että siinä suurta osaa näyttelee juuri älykkyys. Jos tämä älykkyys onkin johdattanut sinut kulttiin, ihan pienehkö minäkriisi on varmasti seurauksena.

"Eventually, when the opponent is challenged or questioned, means the victims investment and thus his intelligence is questioned. No one can accept that. Not even to themselves."

Toisaalta, kuinka moni oikeasti osaa kriittisesti katsoa saamaansa tietoa? Tämä on kenties tärkein piirre, joka kenelläkään voisi olla, mutta silti niin uskomattoman harvinainen. Täälläkin sivustolla on kirjoituksia, jotka tippuvat ns. harmaalle alueelle. Esimerkiksi edellinen kirjoitus. En missään nimessä väitä, että kaikki täällä tarjotut ideat tai asioiden yhdistelyt olisivat totta. Aina kun liikutaan harmaalla aluella tulee huteja. Itse olen edelleen skeptinen asioiden suhteen, jotka olen esittänyt "tarkoituksellisina". Tärkeintä on kuitenkin pyrkiä etsimään sekä omia uskomuksia tukevia, että niitä horjuttavia ajatuksia/kirjoituksia/teorioita. Ei ole hankalaa hylätä uutta tietoa, mutta on todella vaikeaa hyväksyä se, varsinkin jos se on omien uskomusten vastaista.

"Kognitiolla voidaan tarkoittaa mitä tahansa tajunnan osa-aluetta kuten asennetta, emootiota, käsitystä tai käyttäytymistä. Teorian mukaan kognitiivinen dissonanssi syntyy silloin, kun ihmisen tiedot ja asenteet ovat ristiriidassa. Ihminen pyrkii vähentämään kognitiivista dissonanssia muuttamalla käyttäytymistään. Esimerkiksi verovilppiä paheksunut ihminen lopettaa paheksumisen itse verovilppiä tehtyään. Maallikon termein asiaa voisi kuvata epämiellyttävänä jännitteenä, joka tulee kahdesta keskenään ristiriitaisesta ajatuksesta samaan aikaan."

Näen itse, että on täysin selvää, että maailmassa on asioita, joita pidetään salassa tietämättömältä massalta. Osa näistä pusketaan suoraan naamalle, osa on vaihtelevassa määrin piilossa ja osaa emme varmasti ikinä tule huomaamaan. Suuri osa tänne asti lukeneista asian varmasti tiedostaa ja osaakin haastaa omia uskomuksiaan, mutta tämä asia kestää toistoa. Varsinkin kun puhutaan aiheista, joihin uskovia haukutaan, eikä oteta tosissaan. Tarkoitus olisi jatkossakin pyrkiä tutkimaan tuota "harmaata aluetta" ja haastaa ajatuksia. Vaikkei se yleisen näkemyksen mukaan olisikaan tervettä.

"It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. "
- Jiddu Krishnamurti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...