keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Viestinnällinen riippumattomuus

"Ei voi olla totta, koska ei noin isoa kusetusta voi tehdä."

 "Miten kaikki mediat on muka mukana tässä?"

Yritetään katsoa kuinka monen täytyy olla mukana esimerkiksi symbolin jakamisessa ympäri maailman? Eilen tapahtui junaturma Meksikossa, jossa kuoli yli 20 ihmistä. Tämä olisi myös ollut oivallinen otsikko, jonka olisi uskonut jonkun uutistoimiston ottavan käyttöön. Ei kai kukaan vain kopioisi jotain tiettyä symbolia (kuten numeroa) toiselta sivustolta omaan otsikkoonsa ja muokkaisi uutista muuten.

 

Linkki uutiseen

Mielestäni usuvampi olisi yli 20 kuollut tai jos ollaan varmoja määrästä niin sanotaan, että tasan 23. En tosin ole ammatiltani toimittaja, joten tiedä häntä. Juttu avaa tietolähteitä:

Meksikon pääkaupungissa Méxicossa on sattunut junaonnettomuus, jossa on kuollut ainakin 23 ja loukkaantunut kymmeniä ihmisiä, kertovat uutistoimistot Reuters ja AFP

Mitenkäs maailmalla?

 

Linkki BBC:n uutiseen

 Lähteinä BBC:llä olivat luonnollisesti? AFP ja Reuters

In chaotic scenes, anxious friends and relatives of those believed to be on the train gathered in the area. Efraín Juárez told AFP news agency that his son was in the wreckage.

Kuva Reutersin vesileimalla

 Ja itse leijonan suusta

Reuters

Melkein surkuhupaisaa, että sekä AFP, että Reuters kumpikin käyttävät logonaan palloa. Ihan jos ei jollekin tullut selväksi, että me kerromme maailmassa mitä tapahtuu ja mitä otsikkoa käytetään.



Helsingin sanomat toisti samaa otsikkoa, mutta on myöhemmin päivittänyt otsikon vastaamaan uusia tietoja. Sama mahdollisesti tiedossa myös muilta sivustoilta. Tämä on taktinen veto, sillä kuka menee seuraavana päivänä enää tarkistamaan asiaa? Ei kukaan muista mitä luit eilen tai edes tänä aamuna. Sinne se alitajuntaan menee ja tietoisuuteen vain harvoille ja valituille. Mutta myönnän, että arvostan sitä, että asia korjataan, vaikkakin haluttu tavoite saavutettua.


Linkki HS:n uutiseen








Eli alleviivauksena kirjoituksen alkukaneetille: kaikkien ei täydy olla mukana salaliitossa tietoisesti sen toimiakseen. Jos copypasteat tai suomennat jonkun toisen kirjoittaman otsikon, ei sinun tarvitse tietää mitä siinä on todellisuudessa haettu takaa. Joku muu on varmistanut, että ketju jatkuu ravintoketjun huipulta sinun uutiseen ja edelleen lukijalle. Tietäj(i)ä tarvitsee olla vain alkupäässä, kunhan joku on varmistanut etukäteen, että ketju jatkuu poikkeamattomana. Kun Suomen uutisen ovat kopioita Reutersin ja AFP:n uutisista, niin tarvitseeko ylen kesätyöntekijän tietää "salaliitosta"? Ei tarvitse, eikä tiedä hänen esimiehensä tai hänenkään esimiehensä. Hierarkiset järjestelmät toimivat niin, että sinulla on rooli ja saat tietoa, joka sinulle kuuluu.

Yhdellä tapaa tämän ketjun voi nähdä Paholainen kortissa. Ketjussa on nähtävissä kaikki aiemmat henkilöt, joiden tarkoitus on vain ja ainoastaan varmistaa tämän symbolin valuminen sinulle. Yksi henkilö päättää, että otsikoksi laitetaan muuten 23. Sieltä se valutetaan ennalta varmistettuja jakelureittejä karjalle. Olit sitten toimittaja tai kuluttaja, voit itse päättää otetaanko tuo ketju pois kaulan ympäriltä vai jatketaanko samalla kaavalla? Ei ketju alla olevassa kuvassakaan ole kovin kireällä, mutta ei sitä kukaan tule pois ottamaan.

Aiempi kirjoitus numerosta 23.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...