maanantai 1. tammikuuta 2018

Välitilinpäätös

Tajusin, että tällä blogilla tuli viime vuoden puolella vastaan puolen vuoden rajapyykki. Siksi voisin hieman miettiä ääneen, eli erilainen kirjoitus tähän väliin.

Aloin kirjoittamaan tätä blogia, koska tajusin, että päätä piti saada hieman tyhjennettyä näihin aiheisiin liittyen. Olen "alaa" tutkinut nyt varmaankin sellaiset 15 vuotta ja tarvitsin muistikirjan ja tavan saada jäsennellä ajatuksia. En ollut aivan varma mihin tulisin keskittymään tekstien suhteen tai saisinko mitään sisältöä aikaiseksi. Nyt tuntuu, että laaja-alainen lähestyminen oli juuri oikea valinta. Ihmiset, joita aihe kiinnostaa ja jotka osaavat suomea, on lukumäärältään kuitenkin melkoisen pieni piiri. Jotta tällä blogilla olisi mahdollisuus tuoda mitään "lisäarvoa" kenellekään, on hankala keskittyä yhteen pieneen aihealueeseen. Eikä näin jälkikäteen ajatellen siinä olisi mitään järkeäkään. Kaikki nämä asiat ovat niin vahvasti sidoksissa toisiinsa, että pelkästään Kabbalasta tai Tarotista kirjoittaminen olisi todella vaikeaa, tuomatta esiin numerologiaa, symboliikkaa, psykologiaa ja vaikka mitä aiheita.

EES-blogi aloitti jokusen vuoden etuajassa ja siellä on selitettynä monia asioita paljon yksityiskohtaisemmin, kuin mitä itse osaisin tai mihin varmaankaan keskittyminenkään riittäisi. Tajusin siksi melko aikaisessa vaiheessa, että tämä blogi toimisi paljon paremmin, jos onnistuisin hakemaan uusia asioita käsiteltäväksi ja/tai ainakin eri näkökulmasta. Voin aina linkittää sieltä (tai toki muistakin blogeista) ne faktat, joita asian ymmärtäminen vaatisi. Suomestakin löytyy muita hyviä blogeja, mutta toisten mielipiteiden linkittäminen on mielestäni huonompi lähde, kuin selkeä fakta. Vaikka mielipiteet mielestäni olisivat täysin totta (ja samoja kuin omani), käytän mielummin "yleisesti hyväksyttyjä faktoja", olivat ne sitten symbologian, Raamatun tai historian kautta haettuja.

Näiltä pohjilta on aika lailla alkanut rakentua tämä blogi. Päätin jo alussa, että tahti on minimissään 1 teksti viikossa. Vaikka olisi huono teksti. Tästä ei kuitenkaan penniäkään saa (joka ikävä kyllä ohjaa nykymaailmassa valintoja) ja tästä syystä on helppo uskotella itselle, että tällä viikolla ei tarvitse kirjoittaa. Tämä teksti tulee olemaan 28. kirjoitus tänne, joten tavoitteissa on siinä suhteessa pysytty. Voin rehellisesti myöntää, että vihaan osaa omista kirjoituksistani, mutta toisaalta tämä "pakollinen tahti" on mahdollistanut jokusen todella hyvän kirjoituksen, joka muuten olisi jäänyt välistä. Tällä kertaa otan laadun määrän sijasta ja annan pain huonon kirjoituksen olla omassa arvossaan.

Olen asiaa hieman punninnut ja näillä näkymin tulen jatkamaan samalla tyylillä. Minimissään (noin) 1 teksti viikossa. Vaikka se tarkoittaisi, että haetaan iltalehdestä väkisin pienimmällä yhteisellä tekijällä joku aihe. Ainakin tapa pysyy päällä ja väkisinkin joskus löytyy aihe, jota kehtaa linkatakkin. Aihepiiri tulee myös pysymään laajana, koska en tunne, että mikään aihe on vielä sillä tasolla, että siitä tulisi ainoastaan kirjoittaa. Paljon pitää vielä oppia ennen sitä.

Kiitoksena tai mielenkiintona lukijoille tästä vuodesta, olen tähän alle kerännyt linkkejä ja aiheita, joista on ollut tarkoitus kirjoittaa tai jotka muuten ovat saaneet huomioni. Koska aika ei edelleenkään ihan kaikkeen riitä, niin kiinnostuneille on siinä asioita joita voi tutkia. Mahdollisesti saan vielä näistäkin tekstin aikaiseksi, mutta ainakin nyt saavat pysyä takaraivossa. Ihan kaikkea en muistivihkosta viitsi alle linkata, sillä haluan tarkistella aiheet ennenkuin ne muille tarjoilen.


https://wikileaks.org/podesta-emails/emailid/1802
"Remember, our nonviolent ETI from the contiguous universe are helping us bring zero point energy to Earth."
ETI siis viitaten, ExtraTerrestialIntelligence. Sähköposti on vain muistutuksena, viestin olen lukenut, mutta en ole ehtinyt aihetta tarkemmin tutkia, mielenkiintoinen sähköpostihan tämä on.

Opittu avuttomuus
"Learned helplessness is behavior typical of a human or an animal and occurs where the subject endures repeatedly painful or otherwise aversive stimuli which it is unable to escape or avoid. After such experience, the organism often fails to learn or accept "escape" or "avoidance" in new situations where such behavior would likely be effective. In other words, the organism learned that it is helpless in situations where there is a presence of aversive stimuli, has accepted that it has lost control, and thus gives up trying. Such an organism is said to have acquired learned helplessness. Learned helplessness theory is the view that clinical depression and related mental illnesses may result from such real or perceived absence of control over the outcome of a situation."

Koska tämä kirjoitus on vain kokoelma, en avaan tätäkään hirveästi. Tai oikeastaan yhtään, aika itsestäänselvyys ja katso ympärillesi.


Reilu maailma
"The just-world hypothesis is the assumption that a person's actions are inherently inclined to bring morally fair and fitting consequences to that person, to the end of all noble actions being eventually rewarded and all evil actions eventually punished. In other words, the just-world hypothesis is the tendency to attribute consequences to—or expect consequences as the result of—a universal force that restores moral balance. This belief generally implies the existence of cosmic justice, destiny, divine providence, desert, stability, or order."

Jos opittu avuttomuus oli ymmärrettävä teksti, tämä on siihen hyvin vahvasti sidoksissa. Opit, että et voi tehdä asioille mitään, ja sen jälkeen uskot, että kaikki kääntyy hyvin, koska olet mukava ihminen. Miksi tehdä mitään?


"In psychology and logic, rationalization or rationalisation (also known as making excuses[1]) is a defense mechanism in which controversial behaviors or feelings are justified and explained in a seemingly rational or logical manner to avoid the true explanation, and are made consciously tolerable—or even admirable and superior—by plausible means."
https://en.wikipedia.org/wiki/Rationalization_(psychology)

Lisänä aiempiin kohtiin.

Rikosuhrimaksu
"Jos rikoksentekijä tuomitaan sellaisesta rikoksesta, josta voi saada vankeusrangaistuksen, hänelle määrätään rikosuhrimaksu.
Rikosuhrimaksun on velvollinen maksamaan täysi-ikäisenä rikoksen tehnyt henkilö. 
Maksu määräytyy rangaistusasteikon perusteella riippumatta siitä, onko rikoksella uhria."

Tätä on jo pidempään pitänyt tutkia, sillä asia vaikuttaa niin absurdilta. Maksa uhrimaksu ilman uhria.

https://en.wikipedia.org/wiki/Five_Suns
"..the central tenet was that there had been four worlds, or "Suns", before the present universe. These earlier worlds and their inhabitants had been created, then destroyed by the catastrophic action of leading deity figures. The present world is the fifth sun, and the Aztec saw themselves as "the People of the Sun," whose divine duty was to wage cosmic war in order to provide the sun with his tlaxcaltiliztli ("nourishment"). Without it, the sun would disappear from the heavens. Thus the welfare and the very survival of the universe depended upon the offerings of blood and hearts to the sun."

Kiinnostuin aiheesta, koska "Sun" on aina mielenkiintoinen sana, voidessaan viitata sekä poikaan, että aurinkoon. Itse auringostakin on jokuseen otteeseen täälläkin kirjoitettu ja nykyajan aurinkouskonnot luovat helpon sillan tähän aiheeseen. Varsinkin viimeisen lauseen "universumin hyvinvointi perustuu auringolle tehtäviin (veren- ja sydämien-) uhrauksiin.". Tähän kun liittää Jeesuksen (the Sun of god), juutalaisten Blood libelin ja vaikka pari sotaa, niin olisi helppo saada lisää ystäviä.

Rikosuhrimaksu määrätään rikosasian käsittelyn yhteydessä, eikä siihen liity harkintaa.

https://www.helsinkikuvia.fi/collection/public/
Kuvia Helsingistä viime vuosisadalta. Hieman olen ehtinyt käydä läpi ja esimerkiksi alla oleva kuva (ja urakoitsija ja hänen yritys+työnsä) antaisi helposti artikkelin verran tekstiä. (PS." Kuvia voi käyttää vapaasti, mutta kuvan käyttäjällä on vastuu mm. tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Käytön yhteydessä on mainittava kuvaaja (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseo. Tekijä: Syvähuoko Elli, Helsingin kaupunginmuseo". Tällä blogilla on varmaan jo astuttu parille varpaille, yritetään sentään lisenssien mukaan toimia.)
Urakoitsija Jalo Syvähuokon huvilan (Hietala) puutarha Vuosaaressa

Pakko ihan pikaisesti lisätä; "Syvähuokon kokonaan tai osittain urakoimia kohteita ovat muun muassa Helsingin Olympiastadion, Alkon pääkonttorirakennukset ja tehdasrakennus Salmisaaressa, Mikael Agricolan kirkko, Nuuttilan navetta Kärkölässä, Lassila & Tikanojan liikepalatsin runkotyöt Eteläesplanadilla, Fredrikinkadun Tennishallit, Postisäästöpankki Fabianinkadulla, Kisakylän rakennukset Helsingissä, elokuvateatteri Bio Capitol Mannerheimintiellä, Kallion virastotalo ja Lasipalatsi, Autopalatsi sekä Yrjönkadun uimahallin rakenteiden suunnittelu ja betonityöt."
Jalo Syvähuoko


Lisäkiitoksena jos tänne asti jaksoit:


http://egyptian-gods.org/
Jos ei mitään muuta, niin selkeä lista Egyptin jumalista ja muutenkin Egyptiin liittyvästä mytologiasta. En luottaisi 100-prosenttisesta, mutta antaa osviittaa. Esimerkiksi melkoisen kuuluisa Kuolleiden kirja löytyy tuolta.

http://www.norsemyth.org/p/books.html
Täysin uusi tuttavuus, jossa käydään läpi Norjalaista mytologiaa ja tietoni tästä sivustosta parin minuutin luokkaa. Vaikuttaa kuitenkin tutustumisen arvoiselta.

http://www.sacred-texts.com/
Julkaisuja enemmän, kuin mitä ehtii kahlaamaa läpi. Esimerkiksi Manly P. Hallin kirja The Secret Teachings of All Ages on ilmaiseksi luettavissa (kevyet 672 sivua).

Kiitokset tästä vuodesta ja katsotaan mitä tälle vuodelle on luvassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Buddhalaisuus parantamassa maailmaa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005829858.html "TIIBETIN hengellinen johtaja Dalai lama on nyt myöntänyt tietäneensä buddhal...