lauantai 23. joulukuuta 2017

Pakollinen lääkintä

Alla muutama valikoitu kohta iltalehden ja kymensanomien uutisista. Pohjustuksena kannattaa lukea aiempi kirjoitus..


"Ensimerkit influenssarokotteen tehosta huonot - THL:n asiantuntija: ”Huolestuttaa ja harmittaa”
Suomeen on saapunut Yamagata-influenssavirus, jota vastaan tavallinen rokote on hyvin heikko."

Katsoin iltalehden uutisen videon ja valaistuin. En ihan ymmärrä, miksi tässä artikkelissa testataan kuumemittareita, varmaankin koska influenssaan liittyy kuume, mutta videon lisäarvo artikkelille on jossain määrin kyseenalainen.
"Videolla testataan kuumemittareita".

Lisäarvo artikkelille on huima


"Suomessa alkamassa olevalla influenssakaudella havaittu toistaiseksi eniten on B/Yamagata-viruksia. Meillä kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteessa ei ole tätä viruskomponenttia.
Rokote muodostaa suojaa B/Victoria-virusta vastaan, mutta ei B/Yamagataa vastaan."


"- Influenssaepidemia on aina arvaamaton. Virukset ja niiden yleisyyden suhde muuttuvat koko ajan.
"- Tässä vaiheessa ei voi vielä varmuudella kukaan sanoa, millaisia influenssaviruksia maahamme leviää"
Influenssaepidemiassa ei yleensä jyllää vain yksi tietty virus, vaan liikkeellä on aina monenlaisia viruksia."
"- Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että rokotteen koostumus voi olla epäonninen"
http://www.iltalehti.fi/flunssa/201712202200617757_fl.shtml

"Tämän vuoden influenssarokote täysi huti — Haminassa liikkeellä B-influenssaa, johon rokote ei näytä vaikuttavan lainkaan"
https://kymensanomat.fi/uutiset/lahella/4e8006e1-89ad-44a8-994d-d0999ca4096b


Jos aihetta on seurannut yhtään, tietää, että kaikki rokotteita vastustavat ovat tyhmiä ja rokotteet pelastavat maailman. Jakaisin itse rokotteet kahteen luokkaan; On rokotteita, jotka varmasti auttavat ihmiskuntaa ja on rokotteita, jotka varmasti auttavat markkinataloutta.

"Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi, jolloin 5─15 % aikuisista ja 20–30 % lapsista sairastuu. Terveet aikuiset toipuvat taudista yleensä 1─2 viikon vuodelevolla. 

"Influenssaviruksia on kolmea päätyyppiä, A, B ja C, joista A- ja B-tyypit aiheuttavat vuosittaisia epidemioita ihmisille. Influenssa A -tyyppi jakautuu useaan alatyyppiin.

"Useimmissa tapauksissa hoidoksi riittää oireiden mukainen hoito. Influenssavirusten lisääntymistä estäviä lääkkeitä on käytössä ja ne soveltuvat sekä ennaltaehkäisyyn että hoitoon. Ennaltaehkäisevässä käytössä niillä voidaan mahdollisesti estää influenssan puhkeaminen  tartunnan saaneilla. Influenssalääkkeet saattavat lyhentää taudin kestoa ja lieventää vaikeusastetta. 

Influenssatartuntoja ehkäistään rokotuksin, ks. rokotukset. "
https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/virustaudit/influenssa

Influenssaa EI ehkäistä elämällä terveellisesti. Ruokavalio, uni, liikunta tai ihmissuhteet ovat toissijaisia. Ota rokote.

"Uusi tartuntatautilaki velvoittaa työnantajaa suojelemaan tartuntatautien vakaville seurauksille alttiita potilaita ja asiakkaita (§ 48). Pykälä 48  astuu voimaan vuoden siirtymäajalla eli 1.3.2018.  Se tehostaa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnan rokotuksia. 

"Henkilökunnan rokotukset ja sosiaali- ja terveydenhuollon toimipisteisiin työharjoitteluun  lähtevien opiskelijoiden rokotukset ovat osa työ- ja potilasturvallisuutta ja laadukasta toimintaa."
https://www.thl.fi/fi/web/rokottaminen/eri-ryhmien-rokotukset/tyoelaman-rokotukset

Rokotukset ovat osa laadukasta toimintaa? Influenssa, jonka voi aiheuttaa moni eri virus, johon ei osata valmistaa toimivaa rokotetta. Epäonnistunut rokote johtuu "epäonnisesta koostumuksesta". Pakollinen (alla olevan tekstin lähde on vanha, mutta toimikoon suuntaa antavana) reilusti yli 70 000 työntekijälle.

"Vuonna 2011 Suomessa oli yhteensä 102 800 sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai kätilön tutkinnon suorittanutta, heistä eläkeikäisiä oli 21 300 ja työikäisiä 81 500. Työikäisistä oli työllisiä 77 200 (94,7 %)"
https://sairaanhoitajat.fi/artikkeli/sairaanhoitajien-maara/

"Hoitoalalla työskentelevän on otettava influenssarokote ensi vuonna, jos haluaa pitää työpaikkansa."
https://www.tehylehti.fi/fi/uutiset/uusi-laki-tuo-pakkorokotukset-tyopaikoille

"Osa hoitajista hiiltyi piikkipakosta – kausi-influenssarokotus tulee pakolliseksi hoitohenkilökunnalle"
https://yle.fi/uutiset/3-9451336


Tämän lisäksi osa hoitajista kehtaa vielä olla nauttimasta tästä ilmaisesta rokotuksesta? Työnatajahan suojelee heitä! Vielä mitä. Nyt kun vauhtiin päästiin kiinni, niin katsotaan parin viikon takaista päätöstä Helsingissä, paperittomille terveydenhuolto:

"Kukaan ei osaa arvioida, millaisia kustannuksia paperittomien terveydenhuolto Helsingille aiheuttaa – edes paperittomien määrää ei tiedetä
Helsinki päätti laajentaa ilman virallisia henkilöpapereita maassa olevien terveydenhuoltoa. Suhteessa sosiaali- ja terveystoimen koko budjettiin puhutaan hyvin pienestä rahamäärästä."
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005470997.html


"Paperittomien tarkkaa lukumäärää Suomessa ei tiedä kukaan, mutta sisäministeriön arvion mukaan mittaluokka on noin 1 000–2 000 henkeä."
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005469666.html

Eli kukaan ei osaa arvioida kustannuksia, mutta sisäministeriö arvioi, että tiedossa on, että puhutaan pienestä rahamäärästä? Eikä kenelläkään ole tietoa tuleeko paperittomia lisää Helsinkiin tämän päätöksen myötä, saatika onko heitä tällä hetkellä kuinka monta. Mutta tiedetään, että kustannukset eivät ole suuria, mutta ei tiedetä millaisia ne ovat. En nyt tiedä mitä tähän voi tosissaan kommentoida. (Sivuhuomiona; vaikka kokoomus äänesti tätä vastaan, on hyvä huomioida, että he tiesivät päätöksen menevän läpi, joten tässä oli mahdollisuus äänestää vastaan tulevaisuuden äänien puolesta ("Esitystä kannattivat vihreät, vasemmistoliitto, rkp, keskusta, feministinen puolue, piraattipuolue ja puolet Sdp:stä.")).

Jotta teksti pysyy johdomukaisena:
"Selkeitä esimerkkejä välttämättömistä terveyspalveluista ovat esimerkiksi rokotukset."

"Kuinka suurista kustannuksista sitten puhutaan? Sitä on vaikea sanoa, koska paperittomien määrän tai heidän terveydentilansa arvioiminen on sekin epävarmaa.
TÄRKEÄ kysymys on sekin, paljonko paperittomia Helsingissä on. Kukaan ei tiedä.
Oletus on myös, että suuri osa paperittomista on melko terveitä nuoria miehiä ja tarvitsee välttämätöntä terveydenhoitoa harvoin.

”Esimerkiksi THL [Terveyden ja hyvinvoinnin laitos] on arvioinut, ettei tämä mikään magneetti ole, joka vetäisi tuhatpäin ihmisiä Suomeen. Siihen päätöksellä voi olla vaikutusta, harkitseeko joku kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut ja kroonisesti sairas muuttoa Helsinkiin vaikka Turusta tai Oulusta. Mutta en usko, että tämä saa massoja liikkeelle

"PAPERITTOMIEN tilanteesta saadaan hiukan tarkempaa tietoa joulukuussa, kun kaupungin paperittomien ja turvapaikanhakijoiden palveluja tutkinut työryhmä saa työnsä valmiiksi."
https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005469666.html

Tästä tekstistä on vaikea saada mukavaa luettavaa, koska kaikki lähteinä käytetyt tekstit ovat niin sekavia. "Arvioidaan, että ei toimi magneettina, minun arvion mukaan, mutta ei tiedetä". "Varmaankin kaikki ovat nuoria terveitä miehiä, eivätkä tarvitse hoitoa." Silloin tämä päätös on varmaankin ihan turha, jos se ei mihinkään vaikuta?  Eikä voitu odottaa kuukautta, jotta työryhmän tutkimus olisi saatu valmiiksi? Tämä ei sinänsä tule yllätyksenä ihmisille, jotka asiaa ovat seuranneet yksityisten terveys"talojen" kannalta, mutta kiva taas, että tälläinen päätös on mahdollista saada läpi.

Villi veikkaus, että ylityöllistetyt terveysasemat eivät pysty tätä taakkaa hoitamaan ja joudutaan pyytämään apuun yksityisiä toimijoita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...