maanantai 7. elokuuta 2017

Reprogrammed

Jatkona Deprogrammed tekstiin. Mitä jos katsotaan mitä luettavaa/tietoa ihmisille on tarjolla tai onko nykypäivänä edes mahdollista johtaa ihmisiä harhaan.


Viime vuosina on yleiseen käyttöön tullut pari täydellisyyttä hipovaa sanaa: Vihapuhe ja Valeuutinen.


"Vihapuhe on kielenkäyttöä, jota leimaa viha. Vihapuhe on varsinkin vähemmistöihin kohdistuvaa vihaa tai suvaitsemattomuutta ilmaisevaa tai niihin yllyttävää puhetta.
Euroopan neuvoston ministerikomitean ehdotuksen mukaan vihapuhe on sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen.
Yleiskielessä ja julkisessa keskustelussa käytetty termi ”vihapuhe” on muodostunut käsitteenä tulkinnanvaraiseksi. Vihapuhetta ei ole erikseen määritelty Suomen rikoslainsäädännössä. Rangaistava vihapuhe on määritelty siten, että sillä kiihotetaan kansanryhmää vastaan, syyllistytään kunnianloukkaukseen ja laittomaan uhkaukseen.
Facebook, Google, Microsoft ja Twitter omaksuivat 31.5.2016 Euroopan unionin ohjeen tarkistaa "useimmat aiheelliset pyynnöt laittoman vihapuheen poistamisesta" 24 tunnin kuluessa."


"Valeuutinen on harhautustarkoituksessa tehty teksti tai viesti, joka matkii ulkoisesti journalismia, mutta ei ole sitä. Valeuutinen on eräs huijauksen laji tai tahallaan levitettyä väärää tietoa, jota välitetään perinteisten viestinten tai sosiaalisen median kautta.

Valeuutisen tarkoituksena on harhautus taloudellisen tai poliittisen hyödyn saavuttamiseksi. Katseenvangitsijana käytetään usein otsikoita tai täysin tekaistuja uutisjuttuja, jotta saataisiin enemmän lukijoita ja lisättäisiin uutisen jakamista. Valeuutisten tuottajilla on yksityiskohtaiset kuvaukset palveluistaan ja selkeät listahinnat. Erään valeuutiskampanjan hinta on noin 360 000 euroa."

Snopes ja FactCheck ovat esimerkkejä sivustoista, jotka kaikkien yhteiseksi hyväksi kertovat mitkä uutiset ovat totta ja mitkä eivät.

Twitterin käyttäjistä on tällä hetkellä n.9-15% botteja. Eli jopa lähes 50 miljoonaa tiliä.
https://www.cnbc.com/2017/03/10/nearly-48-million-twitter-accounts-could-be-bots-says-study.html

Jos ei vielä tuntunut missään, niin käytätkö Facebookia, Googlea tai Youtubea (Googlen omistama)? Kaikki kolme ovat suosituimpia sivustoja maailmassa.


"The short version is, Facebook has the ability to make you feel good or bad, just by tweaking what shows up in your news feed."
https://www.forbes.com/sites/gregorymcneal/2014/06/28/facebook-manipulated-user-news-feeds-to-create-emotional-contagion/#2ffab1f339dc


"Europe has fined Google $2.7 billion for manipulating search results"
https://www.recode.net/2017/6/27/15878980/europe-fine-google-antitrust-search

Jos uutisia on pakko manipuloida, sensuroida tai poistaa, niin mikä siihen on syynä?

"Google must urgently review its search ranking system because of “compelling” evidence that it is being “manipulated and controlled” by rightwing propagandists, leading academics have said, after the Observer reported that hate sites are now dominating searches on Muslims, Jews, Hitler and women. 

Cathy O’Neil, a data scientist and the author of Weapons on Math Destruction, said that unless Google acknowledged responsibility for the problem, it would be a “co-conspirator” with the propagandists. “This is the end for Google pretending to be a neutral platform,” she said. “It clearly has a terrible problem here and it has to own and acknowledge that. "
https://www.theguardian.com/technology/2016/dec/05/google-must-review-its-search-rankings-because-of-rightwing-manipulation

Tässä kohtaa oli itse pakko pysähtyä ja lukea teksti pariin otteeseen uudestaan. Eli Google EI ole neutraali hakukone, ELLEI se manipuloi tuloksia sellaiseksi kuin niiden pitäisi olla. Ja näin päästään eroon valeuutisista ja vihapuheesta ja kaikille on tarjolla juuri se mitä halutaan. Totuus. Ja kaikki tämä sen takia, että pieni radikaalisiipi levittää ihmisille valheita. Ajatella.

Tässä kuljetaan pelottavasti kohti pistettä, jossa ei ole väliä osaatko ajatella kriittisesti. Onneksi kohta ei enää tarvitse, sinulle kerrotaan vain totuus ja vaihtoehtoisia tietoja et tule saamaan. Eihän niitä edes tarvitse. Epäilen vahvasti, että ihan siihen pisteeseen päästään, mutta jatkossa oman pään käyttäminen tulee varmasti olemaan yhä tarpeellisempaa ja vaikeampaa.

Onneksi tuo radikaalisiipi on nyt nostanut päätään, niin voidaan ottaa askelia sen kukistamiseen. Vapaus ei tule ilman hintaa. Kellekään ei tule mieleen, että "vihapuhe" ei edelleenkään ole määritelty mitenkään tarkasti. Se ei itsessään tarkoita mitään, mutta asioita voidaan leimata vihapuheeksi, jos ne ovat jonkun mielestä "suvaitsemattomuuteen perustuvia ja niitä leimaa viha". Jos valeuutisia saa poistaa ja poistetaan systemaattisesti, niin mitenkäs vihauutiset? Ainakin Google, Microsoft, FB ja Twitter niitä jo poistelee yllä olevan Wiki-linkin mukaan. Jos tuon täällä esille, että "ei ollut ensimmäinen kerta, kuin tälläistä tapahtui katolisessa kirkossa", ollaanko jatkossa pisteessä, jossa tuota tekstiä ei enää näy? Toisaalta Eino Leinon patsaan "vahinkokolikko" on selkeästi valeuutinen.

Nyt jo ollaan tilanteessa, jossa journalismi ei toimi kaikissa tilanteissa niin kuin sen pitäisi. On aiheita, joista kukaan ei halua kirjoittaa. Tekstisi ei ikinä mene läpi, jos kirjoitat esimerkiksi pizzagatesta objektiivisen analyysin vaikka Helsingin Sanomissa. Lehdet joissa se ehkä menee läpi on jo leimattu etukäteen sellaisiksi, ettei niitä kukaan usko. Lehdestä riippuen vaihteleva osa uutisista kopioidaan suoraan jenkeistä, jossa ne on jo valmiiksi sensuroitu mielipahan varalta. En näe kovin positiivisena käänteenä sitä, että suvaitsevaisuuden ja suojelun nimissä löydettiin taas uusi keino sensuroida julkista keskustelua. Tai "julkista".

Tähän päälle kun lisätään melkoisen pelottava monopoliasema, joka uutistoimistoilla on. Ainakin Amerikassa ja Suomessa, muista maista en osaa sanoa, mutta epäilisin samaa trendiä. Sosiaalisiin medioihin voi ostaa kampanjoita, joissa sinun ideaasi nostetaan esille. Tai jos olet rikas voit ostaa botteja, jotka jatkuvasti tykkäävät/jakavat/kommentoivat julkaisujasi. Voit oikeastaan ostaa mitä vaan, joku on valmis sen tekemään jos rahaa löytyy. Ollaan siis tilanteessa, jossa "väärät" tekstit poistetaan automaattisesti ja "oikeat" tekstit väkisin nostetaan kaikkien näkyville. Eipähän tarvitse käyttää aikaa miettimiseen.

"The great strength of our Order lies in its concealment; let it never appear in any place in its own name, but always covered be another name, and another occupation... Non is fitter than the three lower degrees of Freemasonry; the public is accustomed to it, expects little from it and therefore takes little notice of it.
Next to this, the form of a learned or literary society is best suited to our purpose, and had Free Masonry not existed, this cover would have been employed; and it may be much more than a cover, it may be a powerful engine in our hands. By establishing reading societies, and subscription libraries, and taking these under our direction, and supplying them through our labors, we may turn the public mind which way we will.
In like manner we must try to obtain an influence in the military academies (this may be of mighty consequence) the printing-houses, booksellers’ shops, chapters, and in short in all offices which have any effect, either in forming, or in managing, or even in directing the mind of man: painting and engraving are highly worth our care."
- Adam Weishaupt

Myönnettävää on, että strategiaa pitää muuttaa jos tilanteet muuttuvat. Enää ei riitä, että hallitsee suuria mediataloja. Internet on antanut ihmisille liikaa vapauksia jakaa ideoita ja ajatuksia. On myös helpompaa tutkia asioita, jos ne ovat ilmaiseksi ja helposti saatavilla. Pakkohan sellainen on lopettaa.

Tekstistä tuli hieman linkkioksennus, mutta eipähän tarvitse syyttää valeuutiseksi. Vihapuhetta saattaa olla. Onneksi tosin tämän tutkimisen pohjalta löytyi ihan asiaakin ylempänä olevasta Ylen uutisesta:

"Valeuutisten vaikutusten vähentäminen edellyttää, että ihmiset oppivat tunnistamaan toden valheesta."

Onneksi maailmassa on myös ihmisiä, jotka kenties tämän pelleilyn läpi näkevät. Jo 46 vuotta sitten Yrjö Kallinen osasi pukea hienosti sanoiksi asioita, jotka ovat ihan yhtä paikkaansapitäviä tänä päivänä.

"Ensi askel heräämistä kohti on se, että me tiedostamme tämän tosiasian: me emme ole valveilla. Minä olen unessa, minä en ajattele, vaan minun ympäristöni ajattelee minussa."

Suosittelen vahvasti katsomaan koko videon, mutta alla olevasta linkistä pääsee suoraan kohtaan, jossa Kallinen puhuu totuudesta. Hieman erilailla kuin aiemmin esillä olleet lähteet.

Totuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Buddhalaisuus parantamassa maailmaa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005829858.html "TIIBETIN hengellinen johtaja Dalai lama on nyt myöntänyt tietäneensä buddhal...