torstai 13. heinäkuuta 2017

Eino Leinon 5 markkaa

Aina niin mielenkiintoiselta Yleltä tuli vastaan hieno artikkeli Eino Leinosta:

Jotenkin ajatuksen pysäytti lopussa vastaan tullut kohta:
"Vippaa mulle viitonen – viimeinen kuje Leinon muistomerkissä

Eino Leinolle pystytettiin muistomerkki Helsingin Esplanadin puistoon vuonna 1953. Pronssinen veistos on yli neljä metriä korkea. Sen suunnitteli Leinon ystävä Lauri Leppänen, jolla oli kurittomia avustajia. Nämä tekivät Leinolle viimeisen kepposen. Ennen pronssivalua he painoivat viiden markan kolikon runoilijan ojennettuun käteen. Kolikko on edelleen paikoillaan."
https://yle.fi/uutiset/3-9705080

Asia on varmaankin täysin vähäpitoinen, mutta itseäni se jotenkin jäi kaivamaan. Helsingin taidemuseon mielestä:

"Kuvanveistäjä Leppäsen nuoret kollegat ja ateljee-avustajat tekivät kepposen Leinon patsaalle ennen veistoksen pronssivalua ja painoivat viidenmarkan kolikon runoilijan ojennettuun vasempaan kämmeneen. Heidän mielestään runoilija oli todennäköisesti rahan tarpeessa. Kolikko on edelleen paikoillaan, vaikkakaan ei selkeästi erotu pronssin seasta. Tekijänoikeudenhaltijana kuvanveistäjä Leppänen on aikoinaan hyväksynyt harmittoman kepposen, eikä ole vaatinut teoksesta uutta valua. "
http://taidemuseo.hel.fi/suomi/veisto/veistossivu.html?id=38&sortby=artist

Jotenkin hauskaa, että ammattimaisella kuvaveistäjällä on "kurittomia avustajia". Oudolta tämä vain tuntuisi, jos kyseinen veistos olisi jotenkin tärkeä Leppäselle. Wikipedian mukaan:

"Lauri Aukusti Leppänen (6. tammikuuta 1895 Huittinen – 8. joulukuuta 1977 Helsinki) oli suomalainen jääkärikapteeni ja kuvanveistäjä.[1][2] Kuvanveistäjänä hän aktivoitui myöhemmällä iällä ja toteutti useita jääkäriliikkeeseen liittyviä muistomerkkejä, runsaasti hautausmaiden sankaripatsaita ja muutamia suurmiespatsaita, joista tunnetuin lienee Eino Leinon patsas Helsingissä. "
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lauri_Lepp%C3%A4nen

En itse ole kuuluisa taiteilja, enkä väitä tietäväni näistä asioista juuri mitään. Mutta jos minun kuuluisin teos pilattaisiin, niin saattaisin ilmaista asiasta valituksen. Tai kommentin. Tai ylipäätään ilmoittaa, että tämä ei ole minun ideani. Tai sitten en ymmärrä taidealaa tai tämä oli tarkoituksellista..

Aihe kuitenkin johdatti minut kohti Tarottia ihan varmuuden vuoksi. Lanttien numero viisi on mielenkiintoinen kortti Tarotista.Lanttien numero viisi kuvaa esimerkiksi ongelmia rahojen suhteen, vararikkoa, rahan tulon loppumista.

Lanttien 5


Edelleen Ylen artikkelista:

"Viimeisinä vuosina Leino oli kirjaton, karjaton mies
Leinon taloudellinen alamäki alkoi 1920-luvulla. Sitä ennen Leino julkaisi tiuhaan tahtiin ja kehui, että hänellä oli ruhtinaalliset tulot, mutta suuriruhtinaalliset menot. Leinon viimeiset vuodet olivat ankeita. Teoksia ei ostettu, yleisö menetti mielenkiintonsa, tuotantokin ehtyi. Leino ajelehti rappeutuneena ilman omaisuutta tai vakituista asuinpaikkaa tuttaviensa nurkissa ja lepokodeissa. Hän oli kirjaton, karjaton mies, mutta ei vaipunut masennukseen, vaan yritti jatkaa loppuun saakka huolettoman laulajapojan elämää."

En tosin tiedä tuntiko Leppänen Tarot-korttien maailmaa kuinka hyvin.

"Leppänen ehti aloittaa kansakoulun Huittisissa ennen perheen muuttoa työn perässä Helsinkiin vuonna 1908, jossa oli jo ennestään perheen vanhin poika ja äidin veli.[3]. Perheen ja suvun käsityöperinteelle uskollisena Leppänen aikoi valmistua koristepuusepäksi, mutta Akseli Gallen-Kallelan kehotuksesta hän päätti suuntautua kuvanveistäjäksi."

"Näin hän suoritti aluksi Taideteollisuuskeskuskoulun vuonna 1913 ja sen jälkeen opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä vuoteen 1915. Leppäsen opettajana toimi myös kuvanveistäjä Gunnar Finne."


Gunnar Finne

"Johan Gunnar Finne (4. huhtikuuta 1886 Hollola – 17. syyskuuta 1952 Helsinki) oli suomalainen kuvanveistäjä.[1] Hänen tunnetuimpana teoksenaan pidetään Helsingissä sijaitsevaa Zacharias Topeliuksen muistomerkkiä Taru ja totuus."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Gunnar_Finne

Hyvä teksti patsaasta Taru ja Totuus toisen blogin puolelta:
http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/01/taru-ja-totuus-topeliuksen-muistopatsas.html

Samasta blogista löytyy myös kirjoitus Finnen toisesta patsaasta, jotta ei tarvitse pelätä sattumaa:
http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/03/habsburg-hoyrylaivan-muistomerkki.html

Ja yksi teksti Gallen-Kallelaan liittyen:
http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2016/02/nina-kokkinen-ja-totuudenetsija.html

1 kommentti:

Buddhalaisuus parantamassa maailmaa

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005829858.html "TIIBETIN hengellinen johtaja Dalai lama on nyt myöntänyt tietäneensä buddhal...