Monessa eri paikassa olen nyt törmännyt aiheeseen, josta olen ollut vastahakoinen kirjoittamaan. Olen ollut aika poikkiteloin tunteiden käsittelyä kohtaan, sillä aihetta on bastardisoitu mielestäni melko vahvasti. Aiheen käsittelyn tärkeimpänä päämääränä on ollut nostaa eri somepersoonia otsikoihin tai vaihtoehtoisesti tarjota pikkusuupala klikkiotsikon muodossa. Kenties se on ollut tarkoituksenakin.
Täysin toiselta puolelta lähtiessä, olen kuitenkin törmännyt
samaan aiheeseen monesta eri suunnasta. Eniten itseä on vakuuttanut asiasta
kirjoittamiseen se, että lähteet, jotka tunteiden käsittelyn ovat nostaneet
esille, ovat hyvin eri kulmista tulevia. Kaikkien alta on löytynyt samat periaatteet, mutta
jokainen on tullut eri reittiä samaan pisteeseen. Olen alla olevat esimerkit yksinkertaistanut hyvin vahvasti ja vetänyt linjoja suoriksi, joten suosittelen tutustumaan aiheisiin itse paremman ymmärryksen saamiseksi.
Wilhelm Reich oli itävaltalainen psykiatri. Henkilöä on mustamaalattu ja kritisoitu niin vahvasti, että hänen löydöissään on mitä todennäköisimmin jotain sellaista, joka hankaloittaa massojen hallintaa/tuottojen saamista. Tämä looginen perustelu on toiminut aiemminkin ja tälläkään kerralla ei johtanut harhaan. Reichin näkemyksiin kuului ajatus siitä, että ihmisen sisällä virtaa jonkinlainen elämän energia, jonka hän nimesi orgoniksi (vrt. chi, prana yms.). Sairaudet ovat seurausta siitä, että energia ei pääse virtaamaan vapaasti.
Tätä puolestaan aiheuttaa negatiiviset tunteet, joita vastaan elimistö voi reagoida ”rakentamalla suojamuurin” eli esimerkiksi keräämällä rasvaa tai jäykistämällä lihakset. Näin kroppa suojelee sisällä olevaa energiaa ja suojamuurit aiheuttavat kropan näivettymisen, jonka näemme sairauksina. Tähän liittyen hän kehitti termin emotional plague, vapaasti suomennettuna tunnerutto. Kroppa siis kantaa jälkeä kaikesta siitä paskasta mitä elämässä olet saanut niskaan. Hyvin yksinkertaistettu ja riisuttu selvitys, mutta tähän kenties riittävä.
An organism which, from birth, is constantly impeded in its natural way of locomotion develops artificial forms of locomotion. It limps or moves on crutches. Similarly, an individual moves through life by the means of the emotional plague if, from birth, his natural, self-regulatory life manifestations have been suppressed. The individual afflicted with the emotional plague limps, characterologically speaking.it is implanted in the child from his first day of life on. It is an epidemic disease, like schizophrenia or cancer, with this important difference: it manifests itself essentially in social living. Schizophrenia and cancer are biopathies resulting from the emotional plague in social life. The effects of the emotional plague are to be seen in the organism as well as in social living. Periodically, like any other plague, such as bubonic plague or cholera, the emotional plague takes on the dimensions of a pandemic, in the form of a gigantic breakthrough of sadism and criminality, such as the Catholic inquisition of the middle ages or the international fascism of the present century. Lähde
Aiheet orgoni ja orgasmi olivat mitä todennäköisimmin ne no-no-aiheet ja konseptit, joilla hänet canceloitiin, jo ennen kuin siitä tuli mainstream-toimintatapa.
Toinen vahva viittaus tunteiden keskeiseen rooliin tuli
Trauma-Release-Exercise (TRE) kautta. Maailmasta löytyy useita eri keinoja,
joilla pyritään hoitamaan traumoja. Tämä on yksi vaihtoehdoista, muita on
esimerkiksi EFT (Emotional Freedom Tapping) tapping, jossa naputellaan sormilla
kehon akupunktiopisteitä ja pyritään olemaan ”läsnä”. Olen suhteellisen
käytännönläheinen ihminen ja en innostu menetelmistä, jotka vaativat paljon
valmistelua/harjoittelua/välineitä, ennen kuin pääsen tekemään jotain. TRE oli
kuitenkin todella helppo lähteä kokeilemaan ja sen toimivuuden pystyi
todentamaan heti.
Idea TREn takana on ymmärtääkseni se, että käsittelemättömät tunteet jäävät jumiin kroppaan energian muodossa. TREn avulla kyseiset tunteet saa käsiteltyä, kun jumiutunut energia laitetaan virtaamaan kropasta pois ja muistijälki poistuu lihaksista. Sama sitten perään päivittyy aivoihin, joka toimii peilinä kropalle. Jos tätä ideaa vertaa Reichin orgoniin ja siihen, että sen tulisi virrata vapaasti, jotta eliö on terve? Sama periaate, mutta asiaa on lähestytty hieman eri suunnalta.
Edellisten opit punoi viimein yhteen German New Medicine(GNM,
älä ahdistu oudosta nimestä). Ryke Hamer oli lääkäri, joka huomasi yhteyden
vahvan tunneshokin ja sitä vastaavan sairauden välillä. Jos tämä shokkitila jäi
päälle kyllin pitkäksi aikaa, ihminen sairastui. (On toki olemassa muitakin
tapoja sairastua, kuten myrkyt tai onnettomuudet). Sairauden määrittää se,
minkä tunteen pohjalta shokkitila aiheutui; kuolemanpelko esimerkiksi näkyi
keuhkoissa, iho reagoi eroahdistukseen.
(Sivuhuomiona GNM mukaan flunssat eivät johdu tarttuvia, vaan kuvaavat tilaa, jossa kroppa palautuu shokista. Esimerkkinä työstressi, joka aiheutuu jostain aikamääreestä. Pari viikkoa painat kovaa ja lopulta, kun projekti on valmis, sairastut flunssaan. (Toimi.huom. Kaupassa olet kymmenien ihmisten keskellä ja joku heistä on varmasti kipeä, jännästi ei silloin tartu? Mites ihmiset, joille ei kehity immuniteettia jollekin virukselle? Voisiko olla, että siellä on pohjalla pelko, joka säännöllisesti nousee pintaan?) Jos et tiedä, että flunssa viittaa parantumisvaiheeseen ja stressaat siitä, flunssa tulee pitkittymään, sillä ohjaat kroppaa säännöllisesti kohti shokkitilaa, josta se pyrki pois. Terveisiä medialle!)
Kun olet käsitellyt shokkitilan, eli päässyt yli tunnereaktiosta, kroppa alkaa välittömästi palauttaa sinua takaisin lähtötilaan. GNM on hyvin mielenkiintoinen ja esimerkkien kautta sitä on hyvä verrata omaan lähipiiriin, jos haluaa pähkäillä teorian toimivuutta.
Itse herra
Hamer luonnollisesti julistettiin vääräuskoiseksi ja passitettiin linnaan.
Hänen tutkimustaan ei vieläkään ole suostuttu tarkistamaan yliopiston toimesta,
vaikka hänen tutkimuksensa leimattiinkin puoskaroinniksi. Toivotaan, ettei syy
ole vain siinä, että teoria on perusteltu faktoilla ja sen hyväksyminen johtaisi
siihen, että ihmiset ottaisivat vastuun omasta terveydestä, joka tekisi pienen
loven tuottoihin. Tunteiden käsittely ei nimittäin ole kovin kallista, mutta se
voi olla haastavaa. Se on sitä varjominän tutkimista ja niiden asioiden käsittelyä,
joita ei haluaisi käsitellä. Mutta eikai se siitä johdu, äijä vaan valehteli,
koska oli antisemitisti!
Länsimaisessa kulttuurissa mielen ja kehon suhde on (tarkoituksella) vääristynyt, niitä käsitellään erikseen. Miten tähän on tultu, ei aukea allekirjoittaneelle.
VastaaPoistaJuntin neuvo itsekullekin, jos on kipeä eikä siihen tunnu löytyvän ilmeistä syytä, miettii fiiliksiään muutamasta viikosta taakse päin tähän päivään, avaa silmiä aika lailla.
Joku vääräleuka voisi epäillä, että tarkoituksella on haluttu luoda kuva, että terveyden hoitaminen vaatii ulkoisen auktoriteetin kertomaan mikä on vikana, koska kroppa vaan toimii miten haluaa. Tai vaihtoehtoisesti syy on jossain itsen ulottumattomissa, kuten geenit tai ympäristö. Tästähän suuri osa innostuu, koska vastuuvapaus omasta terveydestä on sitä oikeaa vapautta? En tosin tiedä kumpi tuli ensin.
Poista