torstai 10. maaliskuuta 2022

Hassunmoinen sattuma ja kevätpäivänseisaus

 

Puolueettomia uutisia etsiessäni tuli vastaan mielipidekirjoitus, joka toi mieleen hauskan sarjakuvan jokusen vuoden takaa. Linkki "uutiseen"  ja kuva uutisesta:

Puolueeton mielipiteen ohjaaminen

Sarjakuva muistui mieleen otsikosta "Kiina syöttää kansalaisilleen...", koska olisiko kuitenkin tietoinen valinta käyttää kyseistä sanaa. Onko kansa nyt sitten lapsia, joita tässä syötetään vai karjaa, sillä ei sinällään ole mitään väliä.


Ymmärtääkseni Kari Suomalaisen sarjakuva

Jostain syystä koin tarvetta tutkia uutista enemmän ja alkuperäinen otsikon huomio muuttui toissijaiseksi. Ensinnäkin, katsoppa uudestaan mihin aikaa alkuperäinen kuva on otettu. 3.22 kaikista kellonajoista, ei sinänsä yllättäen. Kenties hauskemman asiasta tekee se, että siinä on lähes kaikki teksti kiinaksi, mutta News Hour 3:22 on länsimaisella tekstillä. Miksiköhän valikoitunut uutiskuvaksi?Aiemmassa kirjoituksessa samainen vahinko oli käynyt ydinvoimalan käynnistyksen suhteen, voi pojat!


3.22

Hyvän viinin tavoin tämäkin teksti antoi vielä yhden hienon muistutuksen:

Pari päivää ennen Venäjän hyökkäystä yksi kiinalainen nettijulkaisu julkaisi ilmeisesti vahingossa saamansa ohjeen: ”Älkää julkaisko mitään Venäjälle kielteistä tai lännelle myönteistä.”

Kummallakin puolella on oma narratiivi, jossa näytetään sitä mitä yhdessä on sovittu. Isoimmat pojat on kavereita keskenään ja massoille näytetään mitä on sovittu näytettävän. Mutta tähän leikkiin kuuluu se, että aina kerrotaan mitä tehdään. Vaikka se olisi joskus vahinko tai tulisi elokuvan muodossa. Totuus elokuvissa ja fiktio uutisissa on yllättävän lähellä todellisuutta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Deep fake on täällä!

Hesarissa oli mielenkiintoinen uutinen Deep fake-videoiden käytöstä.     Mietin samaa aihetta 5 vuotta sitten kirjoituksessa ja en ainakaa...