maanantai 2. huhtikuuta 2018

Pääsiäinen


"Suomen kielen sana pääsiäinen on Mikael Agricolan keksimä uudissana ja tarkoittaa paastosta ”pääsemistä”, eli pääsiäistä edeltävän neljänkymmenen päivän paaston päättymistä. Tämä 'pääseminen' nähdään kristinuskossa usein myös synnistä pääsemiseksi, siirtymiseksi kuolemasta elämään, liittyen Jeesuksen ristinkuolemaan ja ylösnousemukseen."  https://fi.wikipedia.org/wiki/Pääsiäinen

Yleisesti käytössä olevista 12 tähdistöstä Neitsyt on suurin. Se kattaa n.46% koko astrologisesta vuodesta. Hydra tai Vesikäärme on vielä suurempi, mutta sitä ei lasketa mukaan 12 tähdistöön, joihin astrologiaa pohjataan. Maasta katsottuna aurinko näyttä kiertävän tiettyä rataa, jolta 12 tähdistöä on valittu.

The Earth in its orbit around the Sun causes the Sun to appear on the celestial sphere moving along the ecliptic (red), which is tilted 23.44° with respect to the celestial equator (blue-white). (WIKI)
Horoskoopit ja tähtimerkit lasketaan tasaisen 30% *12 tähdistöä =360% mukaan, mutta yllättäen avaruus ei tähän ole lähtenyt mukaan. Puolisen vuotta sitten kirjoittelin Auringon/Aurinkosankarin laskeutumisesta manalaan.


Erakko
"Aurinko saavuttaa siis korkeimman pisteensä Ravun merkissä ja on käytännössä paahtavimmillaan Leijonan merkissä. Nyt ollaan siirrytty Neitsyen merkkiin, jota Erakko hallitsee. Tässä pisteessä siis aurinko(-sankari) aloittaa hitaan kuolemansa ja matkan tuonpuoleiseen/manalaan."

On hyvin todennäköistä, että pitkä paasto ei ole kirjaimellinen tarina vaan jälleen kerran symbolinen vertaus. 40 päivän paasto mahdollisesti viittaa Neitsyt-tähdistön suureen kokoon, mutta tämä vain omana spekulaationa. Syyskuussa päivä muuttuu pohjoisella pallonpuoliskolla yötä lyhyemmäksi. Lyheneminen jatkuu jouluun saakka, jolloin aurinko on "kuolleena" 3 päivää. Tämän jälkeen aurinko herää kuolleista ja alkaa päivien piteneminen. Maaliskuussa päivä on yhtä pitkä kuin yö ja aurinko alkaa olla voitolla.

Tämä koko tarina ja pääsiäisen rooli siinä on hieman sekava, sillä kirkko ei luonnollisesti voinut valita tarkalleen oikeita päiviä, koska se olisi ollut hieman läpinäkyvää. "Jeesuksen" kuolleistanousu olisi tullut joulun kohdalle ja syntymä todennäköisesti Heinäkuulle. Pääsiäinen saatiin läpi yhdistämällä vanhojen uskontojen hedelmällisyysjuhla/kevään juhlistus Jeesuksen kanssa. (Pääsiäisen nimi taitaa englanniksi lopulta tulla Ishtar (Easter) Jumalattaresta, joka oli hedelmällisyyden jumala.) Näin päästiin eroon vanhojen pakanoiden tyhmistä uskomuksista ja saatiin omittua se kirkon juhlaksi.

Alkuun palatakseni; nyt on aurinko siis voittanut Neitsyen-merkissä alkaneen manalan kierroksen. Jokainen tuon saman matkan käy elämässään useita kertoja läpi, tahtomattaan eli ei. Aiemmat tekstit samasta aiheesta tästä ja tästä. Matka joka alkoi kortista 9. Erakko on nyt tullut päätökseen korttiin numero 18. Kuu. Astrologisestikin tämä on toimivaa, sillä korttia vastaa astrologisesti Kalat (20.2-20.3).





Monelle varsinkin näin pohjoisessa asuville, talvi tuntuu luonnolliselta ajalta käydä läpi oma(t) kierrokset tuonelassa. Tässä tarjotaan helppo mahdollisuus tutustua omaan varjoon tai mihin tahansa asiaan, joka tulisi omassa elämässä käsitellä. Ongelmaksi usein muodostuu se, että tämä kierros loppuu joka tapauksessa. Mitään ei tarvitse muuttaa, mitään ei tarvitse tajuta, mitään ei tarvitse oppia. Aika parantaa on hieno sanonta, mutta antaa myös upean mahdollisuuden pysyä tässä tilassa ja antaa ongelmien pysyä pinnan alla (poissa näkyvistä, poissa mielestä).

“There is no coming to consciousness without pain. People will do anything, no matter how absurd, in order to avoid facing their own Soul. One does not become enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious.”- C.G. Jung

En juurikaan innostu kirkollisista juhlista, enkä kirkon historiaa liikaa arvosta. On kuitenkin hyvä, että edes Pääsiäisen kaltaisia juhlia vietetään. On hyvä saada muistutus siitä, että vaikka kaikki rullaa ilman omaa osallistumista, se ei välttämättä ole se paras mahdollinen lähestyminen asioihin. Ajatus 40 päivän paastosta on myös hieno. Mitään saavuttamisen arvoista ei saa ilman uhrausta. Oli kyse sitten symboliikasta, tarotista, astrologiasta tai mistä tahansa "mystisestä", uuden oppiminen vaatii lähes poikkeuksetta uhrauksia. On vaikea oppia tuntemaan miten itseään voi kehittää, koska silloin saattaa harmikseen tajuta olleensa vastuussa kaikesta elämässään, sekä hyvässä että pahassa.

"It occurred to him that what had appeared perfectly impossible before, namely that he had not spent his life as he should have done, might after all be true. It occurred to him that his scarcely perceptible attempts to struggle against what was considered good by the most highly placed people, those scarcely noticeable impulses which he had immediately suppressed, might have been the real thing, and all the rest false. And his professional duties and the whole arrangement of his life and of his family, and all his social and official interests, might all have been false. He tried to defend all those things to himself and suddenly felt the weakness of what he was defending."- Leo Tolstoy, The Death of Ivan Ilych, ch. 11

Täälläkin usein kirjoitan "pahoista" asioista, oli kyse sitten lääkefirmat tai kivapuhe. Aika harvoin kenellekään kuitenkaan pakotetaan esimerkiksi lääkkeitä. Suurimmalla osalla on mahdollisuus valita oma ruokavalio. TV sulkeutuu samasta napista kuin se avautuu. Lenkkeily on ilmaista. Unta saa tarpeeksi jos menee ajoissa nukkumaan. Lukemisensa saa itse valita. Meditaatio, kasvien hoitaminen, taiteet; kaikki halpaa tai ilmaista ja jokaisen ulottuvilla.

Kaikki tälle kivalle reissulle ei tosin suostu lähtemään ja moni kääntyy, kun jalat ensimmäisen kerran kastuu. Elämä on kuitenkin jokaisen oma "sankarin matka" ja ketään ei mihinkään pakoteta, mutta harvemmin myöskään haetaan mukaan. Hyvää pääsiäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...