torstai 31. elokuuta 2017

Muutoksen valittavuus

Jatketaan hieman aiempaa ajatusta muutoksesta ja sen valittavuudesta.

On olemassa muutoksia, jotka tapahtuvat omasta tahdosta riippumatta. Esimerkiksi äidistä eroon kasvaminen lapsena ja aikuistuminen murrosiän myötä. Kuten aiemmassa tekstissä tuli ilmi, on myös tilanteita joissa itse voi valita miten jokin tilanne vaikuttaa itseensä. Elämässä tarjotaan tilaisuuksia muutokseen jatkuvasti. Näitä voi olla tietyn ihmisen tapaaminen, tietyn kirjan löytäminen, elokuvan näkeminen, oikeastaan mikä tahansa tilanne, joka haastaa ihmistä näkemään/kokemaan asiat erilailla.

Elämä ei tosin voi olla jatkuvaa muutosta, vaan jonkinlainen tasapaino näiden kahden välillä pitää voida säilyttää. Liikaa kumpaa tahansa sekoittaa elämän. Toisessa päässä olet niin tapojesi orja, että elämä sekoittuu, jos seitsemän uutiset jäävät väliin. Toisessa päässä olet "tuuliviiri" ja mikään ei saa asettumaan hetkeksi nauttimaan. Luonnollisesti jokaisella on oma piste, jossa muutos ja pysyvyys on henkilökohtaisesti juuri oikeassa mittasuhteessa. Tämän pisteen voi jokainen löytää kokeilemalla, ja oikeastaan se taitaa olla ainoa oikea tapa.

Tähän liittyen tuli vastaan artikkeli Applen puhelimien valmistuksesta Kiinassa. Siinä haastateltiin henkilöä, joka on ollut töissä tehtaassa, joka valmistaa puhelimia:

When I ask the men if they would consider working at Foxconn again if the conditions improved, the response is equally blunt. 
“You can’t change anything,” Xu says. “It will never change.”
https://www.theguardian.com/technology/2017/jun/18/foxconn-life-death-forbidden-city-longhua-suicide-apple-iphone-brian-merchant-one-device-extract?


Toki mielipide on maahanpoljetun ihmisen melkoisen leipäntynyt kanta yhteen yritykseen , mutta saa toimia tässä tilanteessa. Xun kommentti kuvaa hyvin näkökantaa, jonka moni on (kenties haluamattaan) omaksunut. Liian harva on tietoinen matkasta, jota me kaikki käymme läpi. Joko ei haluta ymmärtää, ollaan liian väsyneitä ymmärtämään tai ei olla ikinä tajuttu esimerkiksi vastoinkäymisten voivan olla paras mahdollisuus kehittyä ihmisenä.

Pelottavan harva tuntuu tajuavan esimerkiksi, että pohjalla käyminen on kenties paras keino nousta jatkossa korkeammalle. Lehdissä kirjoitetaan siitä kuinka henkilö X koki burn-outin/eron/konkurssin ja silloin tajusi, kuinka se oli paras asia, joka heidän elämässään on käynyt. Moni lukee kyseisen artikkelin ja tuntee, että se koskettaa jotain itsessään. Ja unohtaa heti perään. On toki luonnollista hakea tukea mistä tahansa, jos omassa elämässä on meneillään huono hetki. Tälläinen tarina uppoaa kuitenkin myös ihmiseen, jolla menee hyvin. Miksi?

Alla on Jordan Petersonin luento, joka liittyy elämän muutoksiin tai vastoinkäymisiin ja niistä oppimiseen tai niiden käsittämiseen.




"In this lecture, 04 and 05 combined, I discuss the relationship between the initiatory structure characteristic of shamanism and the process of radical personality transformation, self- or therapy-induced. The basic structure is order/paradise, chaos/the fall, re-establishment of order/paradise. Since all paradises fall, however, the true paradise is identification with the process of transformation itself."

Pitäisi kenties ymmärtää, että elämä on muutosta ja jatkuvaa prosessin läpikäymistä. Hyvänä esimerkkinä voi käyttää Lemniscate symbolia. Elämä kulkee poispäin keskustasta, jotta voi palata takaisin kierroksen jälkeen. Jokainen kierros muuttaa ihmistä, joka palaa takaisin alkupisteeseen. Sama henkilö, mutta (joskus täysin) muuttuneena.




Tarotissa Lemniscate löytyy esimerkiksi korteista 1 (Magician) ja 8 (Strength).

Magician Rider-Waite pakassa.
Strength Rider-Waite pakassa.



Hieman vanhemmassa Tarotin versiossa, Marseillen pakassa, sama kuvio on hienosti piilotettu henkilöiden hattuihin.


Magician Marseillen pakassa.
Strength Marseillen pakssa.

Sama edestakaisin-liike näkyy esimerkiksi päivän ja yön vaihtelussa, vuodenajoissa, valveillaolossa/ nukkumisessa ja monessa muussa asiassa. Tuntuu itsestään selvältä, että puut tiputtavat lehdet syksyllä, mutta omassa elämässä tätä ei onnistuta näkemään. Jossain kuulin hienon kommentin siitä, että valheet kerrotaan uutisissa ja totuus fiktiossa. Näin on hyvä lopettaa melkoisen tuttuun sitaattiin:

"We shall not cease from exploration, and the end of all our exploring will be to arrive where we started and know the place for the first time."
- T. S. Eliot



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...