tiistai 5. syyskuuta 2017

Kuun puolelle

Nyt on täysikuu, joten on hyvä kirjoittaa kortista, jossa siirrytään auringon valtakunnasta kuun puolelle. Kortti numero 9, Erakko.




Aurinko saavuttaa siis korkeimman pisteensä Ravun merkissä ja on käytännössä paahtavimmillaan Leijonan merkissä. Nyt ollaan siirrytty Neitsyen merkkiin, jota Erakko hallitsee. Tässä pisteessä siis aurinko(-sankari) aloittaa hitaan kuolemansa ja matkan tuonpuoleiseen/manalaan.

Englanninkielinen nimi Hermit viittaa vahvasti Hermes Jumalaan kreikkalaisesta mytologiasta. Sieltä löytyy vahvistus manalakierrokselle:

"Hermeellä oli kultaiset siivekkäät sandaalit, joiden avulla hän kuljetti viestejä jumalilta toisille. Vain hänen oli lupa kulkea tämän maailman ja manalan välillä. Toinen tunnusmerkki on hänen valtikkansa, jota hän kantaa mukanaan. Koska Hermes oli matkustavaisten suojelija, hänet esitettiin usein matkahattu päässään. Hermeen äly oli vertaansa vailla: hän keksi muun muassa aakkoset, tähtitieteen, sävelasteikon, noppa- ja korttipelit, mitat sekä tulevaisuuden ennustamisen. Tässä suhteessa Hermes oli saanut piirteitä egyptiläiseltä Thot-jumalalta (kreikkalaisten Hermes Trismegistos), joka vastasi viisaudesta."


Crowleyn pakassa on jätetty tästä manalaan laskeutumisesta vinkiksi Kerberos.

Historiallisesti tämän "pimeyden kierroksen" on usein laittanut alulle tumma nainen, joka saa aurinkosankarin siirtymään pimeyden puolelle. Raamatusta löytyy tarina Simsonista ja Delilasta. Tässä tarinassa Simson on aurinkosankari, joka joutuu kulkemaan manalaan Delilan takia. Delila tarkoittaa vapaasti suomennettuna pimeyden ovea.

"Simson kuvataan fyysisesti hyvin vahvaksi: hän repii leijonan hengiltä paljain käsin ja voittaa kaksintaisteluita.[1] Simson vangitaan, mutta hän katkaisee köydet ja lyö aasin leukaluulla tuhat filistealaista kuoliaaksi. [2]


Simson paljastaa vaimolleen Delilalle, että hänen voimiensa taika on hänen hiuksissaan. Filistealaisten palkkaama Delila leikkauttaa Simsonin hiukset ja Simson vangitaan ja sokaistaan. Simsonin hiukset kasvavat uudelleen ja viimeisenä tekonaan Simson romahduttaa viljanjumala Dagonin temppelin, johon filistealaiset ovat tulleet uhraamaan. Kaikki rakennuksessa olleet kuolevat."


Ympyrä sulkeutuu ja taas palattiin aiemmissa teksteissä esille tulleeseen Dagon-jumalaan, mutta ei siitä tällä kertaa sen enempää. Tarinalle löytyy luonnollinen selitys, jottei kukaan luule, että nämä liittyisivät astrologiaan tai tarotiin.

"Simsonin tarina kertoo kostosta ja naisen petollisuudesta, ja se on suosittu aihe kirjallisuudessa, kuvataiteissa ja musiikissa."

Wikipedia-sivulta löytyy Michael Toppeliuksen maalaus, jossa kuvataan Simson.

Simson


Pienimuotoinen samankaltaisuus on kenties huomattavissa edellisen kirjoituksen Voima-korttiin?

Strength


Kalevalan 45. runossa tulee myös vastaan pari vahinko-osumaa, kuten on ollut tapana. Runossa Louhi päättää kostaa aurinkosankari Väinämöiselle. Apuun otetaan yllättäen (?) tumma nainen Manalasta.


"Tyttö oli Tuonelan sokea,
Loviatar, vaimo vanha,
pahin Tuonen tyttäriä,
ilkein manattaria,
alku kaikille pahoille,
tuhansille turmioille.
Sill' oli muoto mustanlainen,
iho inhon-karvallinen."

Kyseinen nainen tulee raskaaksi tuulen avulla ja kantaa luonnollisesti 9 kuukautta lapsia. Synnyttää 9 lasta ja ne tartuttivat 9 tautia Kalevalaan. Väinämöinen sitten pelastaa Kalevalan taudeilta. Huomioitavaa on se, että Neitsyt merkkinä ja Erakko korttina kuvaavat myös parantamista.

Tähtikartalla Leijonan ja Neitsyen kanssa samoilla kohdilla on Ison Karhun tähdistö. Ei liene yllättävää, että tautien jälkeen Kalevalaan lähetetään Karhu tuhoamaan karjaa? Ja kuten sankarin tarinaan kuuluu, Väinämöinen kaataa karhun.

Manalaan/tuonpuoleiseen astuminen ja siellä itsestään oppiminen on tarina, joka esiintyy varmaankin jokaisessa kulttuurissa. Psykologian puolelta Jung kommentoi sitä näin:

"At the stroke of noon the descent begins.
An the descent means the reversal of all the ideals and values 
that were cherished in the morning.
The sun falls into contradiction with itself. It is as though
it should draw its rays instead of emitting them."
― C.G. Jung

Auringon hiljainen laskeutuminen siis alkaa keskipäivällä, joka voidaan nähdä vuoden mittapuulla Leijonan merkissä. Tämän jälkeen auringon tulee kohdistaa säteensä sisälle (pimeys/manala), ja vähentää loistettaan ulospäin.

Simsonin wikipedia-tekstissä kirjoitettiin, kuinka Simson sokaistiin, kun hänet vangittiin. Tämä on yleinen motiivi tarinoissa. Jos Tarot-viittaukset edelleen epäillyttävät, niin erakko-kortin jälkeen seuraava henkilökortti on Justice (Oikeus/Oikeudenmukaisuus/Tasapaino). Alla oleva kortti on Crowleyn pakasta, jossa oikeus kuvataan sokeana. Kortin numero on 8, koska Crowley vaihtoi korttien 8 ja 11 paikkaa, mutta on melko selvää tämänkin kirjoituksen pohjalta, että sitä ei tulisi tehdä.

Adjustment


Hieman aihetta sivuten, mutta mielestäni tähän on sopivaa liittää pari huomiota nykypäivästä. Erakko-kortin hallitseva planeetta on Merkurius, joka hallitsee mm.kommunikaatiota ja tietoa. Eliitti-blogi huomasi täälläkin mainetta niittäneen ministerin uusimman aluevaltauksen. Berner on siis tukemassa MTV:tä verorahoilla, koska ihmiset ovat törkeästi lopettaneet MTV:n katselun. Ulkomailla puolestaan BBC siirtynyt uuteen aikakauteen kielellisesti. BBC:n uutisia voi nykyään seurata pidgin-kielellä.


"Pidgin-kieliin lainataan yleensä sanastoa sosiaalisesti merkittävimmistä kielistä ja se, samoin kuin kielioppi, jäävät hyvin yksinkertaiselle tasolle, sillä puhujat eivät ehdi oppia niitä kunnolla. Pidgin-kielet ovat kuitenkin omia kieliään eivätkä väärinopittua toista kieltä."

Jotenkin taas kerran ei jaksa yllättää miten oudosti asiat ajoittuvat yhteen astrologian kanssa. Suomen kuvalehden uutinen julkaistiin 1.9 ja BBC:n uutinen 21.8. Neitsyen ja näin ollen myös erakon aika taas on 23.8-22.9. Ihan kuin joku tarkoituksella yrittäisi vaikuttaa kommunikaatioon ja siihen mitä ihmiset katsovat/lukevat. MTV on mainosrahoitteinen media, jota nyt tuetaan verovaroin? Se varmaankin nostaa MTV:n tuottavuutta ja lisää katsojia? BBC haluaa tarjota uutisia ympäri maailmaa ihmisille, jotka eivät viitsi opetella kielestä kuin ensimmäiset 100 sanaa? Jos kiinnostus oppia ulkomaiden asioista on tasolla nolla, en jaksa uskoa, että kielen helpottaminen muuttaa tuota käsitystä. Toisaalta en ole ministeri enkä omista monikansallista mediataloa.

Kaikki tietävät, että koulutuksella ei ihan hirveästi oikeasti itseään "opeta". Ennaltamäärätyt oppimateriaalit opellaan ulkoa ja se joka on paras toistamaan, on paras johtamaan. Televisiosta tulee ohjelmaa, jota kukaan itseään rakastava ihminen ei toivottavasti säännöllisesti katso. Radiosta tulee levy-yhtiön ennalta laskema hittibiisi. Sitä toistetaan niin kauan, että se on hitti. Tähän päälle nyt iskee mielestäni tuo BBC:n uutinen.

Kalevalan säkeestäkin jo näkee minkälaista esimerkiksi Suomen kieli oli aikoinaan. Toki kieli muuttuu, mutta kenties se kielen monimuotoisuus olisi syytä säilyttää. Sanoilla on todella suuri voima, jos niitä osaa käyttää oikein. Englanniksi "spell" on taikoa, mutta myös tavuttaa. Väinämöinen lauloi ihmisiä suohon ja laivan itselleen. Taru Sormusten Herrasta trilogiassa ei saanut antaa Valkoisen Velhon puhua, koska silloin olit jo hävinnyt. Voisikohan näissä tarinoissa ja sanavalinnoissa olla jotain perää?

Politiikassa osataan käyttää sanastoa kauniisti. Tapana lausua talismaanisia sanoja, jotka eivät oikeastaan tarkoita mitään, mutta joilla luodaan mielikuvia. Määrittele vapaus?





Kaikille on ilman tutkimuksiakin (niitäkin toki löytyy) selvää, että hyvä kommunikointi ja laaja sanavarasto ovat todella tärkeitä kaikille. Sanavaraston ja "älykkyyden" yhtäläisyyttä on tutkittu jo pitkään ja yllättäen niiden välillä on korrelaatio. Vielä suurempi kysymys on, miten pukea tunteet ja ajatukset sanoiksi, jos sanoja ei ole? Onneksi löytyy esimerkiksi taide, jolla voi tuoda itseään esille ilman sanastoa, mutta se ei ole jokaisen juttu. Miten ymmärrät toisen näkökannan tai ylipäätään ihmistä, jos ette puhu samalla "taajuudella"? Miten tältä pohjalta kukaan voi loogisesti perustella sitä, että laitetaan mainostelevisioon verorahoja tai luodaan uutisia yksinkertaisella tekstillä? Ellei kaiken takana ole jotain agendaa.

Nyt sitten siirrytään suuntaan, jossa saat maksaa siitä, että sinulle tarjoillaan ensi treffit alttarilla maajussin kanssa-ohjelmaa. Mitenköhän tuo vaikuttaa älyllisesti tai henkisesti sinuun vaikka 10 vuoden tähtäimellä? Entä mitä jos tuosta BBC:n tyylistä tulee uusi normi? Ainoastaan parhaiten kouluttautuneet osaavat puhua kunnolla? Toki liiottelun puolelle mennään nyt, mutta hyvä pitää mielessä. Ei tästä kauaa ole kun esimerkiksi Suomessa "eliitti" puhui eri kieltä kuin rahvas.

Jokainen voi onneksi itse valita miten aikansa käyttää, mitä lukee eli ei. Tässä on hyvä muistuttaa Kalevalan koonnen Elias Lönnrotin muistomerkistä, jossa lukee "Sain sanat salasta ilmi".

2 kommenttia:

  1. Entäs Johannes Kastajan kuolema?

    http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/2015/05/astro-teologia-osa-16-johannes-kastaja.html

    VastaaPoista
  2. Ihan oikeassa olet yhtäläisyydestä. Eliittiblogissakin on tuotu esille se, kuinka symboleilla voi olla eri merkitys riippuen asiayhteydestä. Samalla tavoin yhtä asiaa voidaan kuvata monella eri symbolilla. Tuossakin tekstissä tuodaan esille, että sama symboli kuvaa sekä päivien lyhentymistä että tiedon siirtymistä mestarilta toiselle. Asiayhteys on varmaankin se määrittävin tekijä symboleja tulkitessa.

    VastaaPoista

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...