lauantai 16. syyskuuta 2017

Miehen malli

Helsingin Sanomat teki jutun Thainyrkkeilijästä, jolla oli ongelmia tunteiden kanssa. Alla muutama poimittu otos tekstin joukosta.




HS-linkki


"Thainyrkkeilijä Jarkko Stenius oli niin jumissa tunteidensa kanssa, että ahdistukselle oli tehtävä jotakin. Kun psykiatreista ja mielialalääkkeistä ei ollut apua, hän lähti Thaimaahan hiljaisuusleirille ja ymmärsi, ettei hänen tarvitse olla kova."

"Kun ihminen on voimiensa huipulla, hän ei usein tunne tarvitsevansa henkisyyttä. Hänhän on jo ylivoimainen ja voittamaton. Henkisyys nousee yleensä vasta, kun fysiikka alkaa heiketä”

"Lauantain seminaari oli suunnattu naisille, koska naiset ovat usein miehiä vastaanottavaisempia meditaatiolle. Monet mieskamppailijat elävät Steniuksen mukaan kovuuden illuusiossa, ovat mieluummin kovia jätkiä ja jääriä, joita ei lootusasennossa istuminen kiinnosta."

"Kun Stenius oli kaksivuotias, hänen isänsä jätti perheen. Isoisä ja äidin uudet miesystävät eivät tarjonneet turvallista isänmallia, vaan väkivalta, työttömyys ja alkoholi olivat arjessa läsnä."

"Stenius muistaa roikkuneensa pienenä poikana mummonsa kainalossa, kun mummo juoksi väkivaltaista miestään karkuun lumihankeen. Poika rupesikin jo nuorena etsimään äärikokemuksia kamppailulajeista peittääkseen vihansa ja surunsa."
http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005367783.html

Ikävä huomata, että taas ongelma, jota koitetaan korjata lääkkeillä. Ei sinänsä yllättävää, mutta onneksi niistä päästiin eroon. Olen myös vahvasti samaa mieltä, että harvaa ihmistä kiinnostaa henkisyys, ennen kuin jotain menee pahemmin pieleen elämässä. Joko alkoholismi ajaa kohti kirkkoa tai tyhjä olo elämässä kohti jotain muuta.

Robert Blylta löytyy miehisiin tunteisiin liittyvä video YouTubesta: A Gathering of Men.

"Excellent video of poet Robert Bly being interviewed by Bill Moyers in 1990. They discuss what it means to be a man in today's society - the pains of being a man and the things that can be done to heal them."

Naisilla on toki omat ongelmansa nykymaailmassa, eikä sitä kukaan yritä kieltää tai väheksyä. Miesten ongelmat tuppaavat vain olemaan hieman erilaisia ja on todella hienoa huomata näin positiivinen artikkeli HS:lta, jossa asia tuodaan esille.

Suosittelen videota kokonaisuudessaan, mutta pari huomiota täytyy nostaa pinnalle. Bly sanoo, että miehet eivät nykyään saa aikuistumisriittiä vanhemmilta miehiltä (Initiation process, kehitysriitti, rite of passage...). "We are missing initiation process from older men" Tässä kohtaa hän viittaa lapsesta aikuiseksi kasvamiseen. Ylläolevissa sitaateissakin tuli hienosti esille, kuinka nyrkkeilijän isä, isäpuolet ja isoisä kaikki epäonnistuivat tässä tehtävässä (Toki tuollainen lapsuus aiheuttaa ilman tätäkin epäonnistumista ongelmia, mutta kuitenkin.). Tästä aiheutuu miesten ongelmat tuoda tunteitaan esille (järkyttävä yleistys, mutta pitää paikkansa).

"Initiation process takes place whether you are aware of it or not"

Aiemmin kirjoittelin siitä, miten ihmisellä on tietyt kehitysriitit, jotka tulevat vastaan. Joillain useammin, joillain harvemmin, joskus tarkoituksella joskus tarkoituksetta. Jokainen saa elää elämänsä ihan niin kuin haluaa, osa jopa niin tekee. Aikuistuminen on kuitenkin niin suuri asia, että on todella pelottavaa jättää se prosessi tuurin varaan. Artikkelin henkilö onneksi sai korjattua ainakin osan lapsuuden ongelmistaan, mutta moni ei siinä onnistu. Harva edes haluaa miettiä asiaa saati yrittää.

Thainyrkkeily lajina tai kyseisen artikkelin herra eivät ole minulle millään tavalla tuttuja, mutta olen silti optimistinen tekstissä olevasta kohdasta:

"Stenius vetää nykyään meditaatio- ja thainyrkkeilyleirejä ympäri Suomea ja toimii valmentajana. Yksi hänen suojateistaan, Aki Kulmala, voitti tänä vuonna potku- ja thainyrkkeilyn Suomen mestaruudet. Myös Kulmala on ottanut henkisen puolen metodeita käyttöönsä"

Videolla pyritään tuomaan esille sitä kuinka tärkeää nuorelle pojalle on oma isä, mutta erityisesti "male mom" eli miespuolinen äiti. Ymmärtääkseni tällä viitataan mentor-tyyppiseen hahmoon. Maailma on sen verran huonossa hapessa, että kaikille ei ikävä kyllä riitä hyviä perheitä. On hienoa, että löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan lapsia esimerkiksi valmentajan roolissa. Ja kerrankin saan kirjoittaa jotain positiivista tekstiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...