"Jossakin täytyy tulla raja" – kiireeseen kyllästyneet sairaanhoitajat ryhtyivät kapinaan, jollaista ei ole muualla nähty
"Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksessä työskentelevät hoitajat kieltäytyvät nyt joustamasta työvuoroissa ja kantelevat viranomaisille, kun kiire aiheuttaa riskitilanteita."
"Ruuhkat Kuopion yliopistollisen sairaalan päivystyksessä ovat johtaneet potilasturvallisuuden vaarantamiseen, väittää tilanteesta aluehallintovirastoon kannellut henkilöstön edustaja.
Sairaalan henkilöstön ja johdon välisiä kiistoja resursseista puhkeaa kaikkialla. KYSin tilanne on kuitenkin poikkeus, sillä siellä henkilöstö on päätynyt kantelemaan ulkopuoliselle viranomaiselle."
"– Johto oli ymmärtäväinen, mutta kun keskustelu alkoi kääntyä hoitajien määrän nostamiseen, niin keskustelu loppui. Talo ei tunnusta, että meillä on liian vähän porukkaa"
"Sairaalassa on perinteisesti paikattu äkillisesti sairastuneiden hoitajien työpanosta pyytämällä muuta henkilöstöä tekemään ylimääräisiä vuoroja. Keväästä alkaen päivystyksen hoitohenkilöstö ei ole kuitenkaan enää suostunut tekemään niin. "
"Kaiken hälinän keskellä joku sekava vanhus saattaa maata 12 tuntia."
https://yle.fi/uutiset/3-9727831
Aloin mielenkiinnosta tutkia Kuopion yliopistollisen sairaalan johtajia. Jotenkin tuntui oudolta, että näin tärkeässä asiassa ei voitu palkata lisää työntekijöitä. Ei tarvinut kauaa etsiä, ensimmäinen joka osui kohdalle:
"Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri
Hallintokeskus, Risto Miettunen, sairaanhoitopiirin johtaja"
https://www.psshp.fi/sairaanhoitopiiri/hallinto-ja-paatoksenteko/organisaatio
Ylen vanhempia artikkeleita:
"Risto Miettunen nousemassa sairaanhoitopiirin johtoon. Aiemmin Miettunen on toiminut Orion-Yhtymän varatoimitusjohtajana sekä Orion Pharman toimitusjohtajana. Lisäksi hän on ollut johtajana Siemensillä eri puolilla Eurooppaa."
https://yle.fi/uutiset/3-5669677
Orion Pharma on wikipedian mukaan:
"Orion Oyj on suomalainen lääketeollisuusyhtiö, jonka osake noteerataan Helsingin pörssissä. Yhtiöllä on kaksi liiketoiminta-aluetta: lääkeliiketoiminta ja diagnostiikkaliiketoiminta. Orionilla on tuotanto- ja tutkimustoimintaa Espoon pääkonttorin lisäksi Kuopiossa, Oulussa, Hangossa, Salossa ja Turussa."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Orion_(yritys)
http://kummajuttu.fi teki muistaakseni edellisellä sivullaan https://kummajuttu.wordpress.com/ analyysin kyseisestä Orion/Suomi 100-vuotta kuvasta. Tällä hetkellä en artikkelia löydä, mutta eiköhän sekin sieltä saada esiin.
Säännöllisesti tulee törmättyä politiikan, ulkomaan suhteiden ja ties minkä kohdalla ns. Hegelian Dialectiin. Jos teille ei ole tullut vastaan niin sanottu Hegelian Dialect, eli problem->reaction->solution, niin alla pikainen selostus ja linkki tarvittaessa. Prosessille taitaa olla muitakin nimiä, mutta alla oleva on kenties tunnetuin.
"Hegelian dialectic, usually presented in a threefold manner, was stated by Heinrich Moritz Chalybäus as comprising three dialectical stages of development: a thesis, giving rise to its reaction, an antithesis, which contradicts or negates the thesis, and the tension between the two being resolved by means of a synthesis. In more simplistic terms, one can consider it thus; problem->reaction->solution."
https://en.wikipedia.org/wiki/Dialectic#Hegelian_dialectic
Käytännössä siis luodaan itse ongelma (jota ei siis aiemmin ollut olemassa), jolle saadaan kansalta haluttu reaktio ja tarjotaan valmiiksi paketoituna ratkaisu. Tämä prosessi siis toimii myös luonnollisesti, mutta se voidaan luoda myös "keinotekoisesti". Täysin asiaan kuulumattoman esimerkkinä: Rahat pois julkisesta terveydenhuollosta--> terveydenhuolto ei toimi--> yksityisten on pakko tulla avittamaan. Tälläinen toimintahan ei välttämättä Suomessa toimisi millään alalla, saati terveydenhuollossa.
Terveystalo
"Laura Kaarina Räty (o.s. Ämmälä,[1] s. 14. syyskuuta 1977 Äänekoski[2]) on suomalainen kokoomusta edustava poliitikko ja Suomen Terveystalon johtaja. Hän on toiminut Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana 2011–2014 ja uudelleen toukokuusta 2015 lähtien, joskin tämä kausi jäi lyhyeksi, kun Räty siirtyi samassa kuussa Terveystalon liiketoimintajohtajaksi[3]. Vuosina 2014–2015 hän toimi Stubbin hallituksen sosiaali- ja terveysministerinä.[4] Räty oli vuosina 2013–2014 myös Kevan hallituksen puheenjohtaja.[5]""Laura Räty on pitänyt paljon esillä sosiaali- ja terveyspalveluita sekä niiden saatavuutta ja laatua. Räty on katsonut, että sosiaali- ja terveydenhuollon tärkein tehtävä tulevina vuosikymmeninä on pitää huoli siitä, että ihmiset saavat tarvitsemansa palvelut vaikuttavasti, laadukkaasti ja oikea-aikaisesti.[23] Räty on käsitellyt suomalaiset sosiaali- ja terveydenhuollon tasa-arvoisuutta ja katsonut, että ongelmaan olisi saatavissa ratkaisua käyttämällä perusterveydenhuollossa enemmän valinnanvapautta. Räty on ehdottanut, että Suomessa voitaisiin ottaa mallia Ruotsista, jossa on perusterveydenhuollossa käytössä niin kutsuttu valinnanvapaus-malli, jossa kaikilla on samanlainen oikeus valita palvelunsa.[24]"
("Myös Rädyn raha-asioista nousi kohu, kun paljastui, että Räty oli suunnitellut verotustaan lääkärinä työskennellessään vuosina 2007–2011. Räty oli muuntanut vuosina 2006–2009 sivutyönsä tuloja verottomiksi osingoiksi. Rädyn holdingyhtiö sai vuosina 2007–2011 noin 20 000 euroa verovapaita osinkoja DocOne oy:stä sekä Terveyden tuottajat oy:stä. Muuten yli puolet summasta olisi tullut veroihin. [29] Räty sanoi ettei enää ryhtyisi vastaavanlaisiin toimiin ja kertoi luopuneensa järjestelystä sen julkiseen asemaan sopimattomuuden vuoksi tultuaan valituksi Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi 2011.[30]")
https://fi.wikipedia.org/wiki/Laura_R%C3%A4ty
Sivuhuomautus:
Liittyen artikkeliin: http://polkeutumaton.blogspot.fi/2017/07/kun-jumala-katsoo-muualle.html myös Räty ymmärsi totuuden vahingossa väärin:
"Laura Räty sai osakseen ryöpytystä, kun hän ihmetteli julkisuudessa, kuinka moni suomalainen ansaitsee alle 2 100 tai 2 600 euroa.[25] Rädyn mukaan vain hyvin pieni osa vanhemmista ansaitsee alle 2 600 euroa kuukaudessa, vaikka todellisuudessa tällaisten palkansaajien määrä on lähes 500 000.[26] Räty pyysi myöhemmin kömmähdystään anteeksi.[27][28]"
Mehiläinen
"Lasse Pekka Männistö (s. 16. maaliskuuta 1982 Mikkeli) on suomalainen poliitikko. Hän oli kokoomuksen kansanedustaja vaalikaudella 2011–2015. Hän siirtyi keväällä 2015 terveyspalveluja tuottavan Mehiläisen johtajaksi[1].""Eduskunnassa Männistö oli jäsen tarkastusvaliokunnassa (2011–2012), sosiaali- ja terveysvaliokunnassa (2011–2015) ja suuressa valiokunnassa (2012–2015).[14]
Elokuussa 2014 Männistö valittiin hoitamaan Helsingin apulaiskaupunginjohtajan virkaa väliaikaisesti 31. toukokuuta 2015 saakka.[21] Hän päätti kuitenkin jatkaa kansanedustajana valintaprosessista nousseen kohun takia eikä ottanut sijaisuutta vastaan.[22]"
https://fi.wikipedia.org/wiki/Lasse_M%C3%A4nnist%C3%B6
"Lasse on myös erinomainen kansanedustaja. Kuitenkaan ajankohta ei ollut tähän vaihdokseen sopiva. Tämä ei näyttänyt hyvältä, joten tällainen korjausliike oli tehtävä, sanoo Stubb."
"Männistö perui eroanomuksensa eduskunnasta tänään. Hänet oli jo valittu Helsingin apulaiskaupunginjohtajan sijaiseksi, kun apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty (kok.) valittiin sosiaali- ja terveysministeriksi."
https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/stubb-manniston-paatoksesta-ajankohta-vaihdokseen-ei-ollut-sopiva/4303022
Mielenkiintoista, että Kokoomuksessa on samaan aikaan mukana kaksi henkilöä, jotka hyppäävät eri terveydenhoitoalan yritysten pyörityksiin. Lasse Männistö oli ottamassa apulaiskaupunginjohtajan paikkaa Laura Rätyltä, mutta onneksi Alexander Stubb on suoraselkäinen ja esti tämän.
Barona
Paavo Voutilaisen Wikipedia-artikkeli ei ole pitkä, mutta sitäkin komeampi:"Paavo Voutilainen on entinen Helsingin kaupungin sosiaalijohtaja ja nykyinen hallitusammattilainen[1]. Voutilainen on koulutukseltaan teologian maisteri ja hänet on myös vihitty papiksi[2]. Nykyisin hän toimii Barona Oy:n tytäryhtiön Luona Oy:n hallituksen puheenjohtajana[3][4]."
"Voutilainen oli julkisuudessa vuonna 2009 hankittuaan sosiaalijohtajan toimistoon ja Helsingin kaupungin laskuun 72.000 euron sohvakaluston ilman kilpailutusta. Asia käsiteltiin käräjäoikeudessa joka päätti, ettei Vuotilainen rikkonut virkavelvollisuutta.[5][6]"
"Ennen siirtymistään Barona-konsernin palvelukseen, hän tilasi Helsingin kaupungin puolesta miljoonilla euroilla asunnottomien majoitusta Baronaan kuuluvalta Forenom Oy:ltä ilman kilpailutusta[5]."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Paavo_Voutilainen_(virkamies)
JOS tälläinen olisi mahdollista, niin onneksi terveydenhuollossa ei pyöritellä suuria rahoja.
"He ovat etsineet vuosia rahoitusta, joka mahdollistaisi rokotteen tutkimisen ihmisillä. Tiistaina julkistettiin kansainvälinen yhteistyö, jossa professorien perustama Vactech-yritys lisensoi rokotteen jatkokehittämisen yhdysvaltalaiselle yritykselle."
"Ykköstyypin diabetes on Suomessa yleisempi kuin missään muualla. Tapausten määrä myös kasvoi nopeasti, yli viisinkertaiseksi 50 vuodessa."
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005295345.html
"On arvioitu, että jos lapsi sairastuu diabetekseen, niin sanotut lisääntyneet kustannukset elämän aikana ovat noin miljoona euroa. Tällä rokotteella voitaisiin estää arviolta vähintään puolet uusista tapauksista, mikä tarkoittaisi, että olisi mahdollista säästää jopa 250 miljoonaa euroa vuositasolla, sanoo professori Knip."
https://yle.fi/uutiset/3-9710504
Muilla aloilla tämä ei ainakaan toimisi:
Caruna
Carunan omistajiin kuuluu myös Valtion Eläkerahasto (VER) luxemburgilaisen rahastoyhtiön kautta.[6]"
"Alkuvuodesta 2016 Caruna ilmoitti nostavansa hintoja keskimäärin 27 prosenttia maaliskuun alussa.[7] Ilmoitusta seurasi runsas julkinen keskustelu Suomen sähköverkon siirtomaksuista, erityisesti niiden korotuspaineista ja Energiaviraston toiminnasta."
"Yhtiön harjoittaman verosuunnittelun takia se maksaa Suomeen vain niukasti yhteisöveroa, vuoden 2014 liikevoitosta vain 1,6 prosenttia.[8] Vuonna 2016 vastaava luku oli vain 0,28 prosenttia.[9] Tätä toteuttiin konsernin sisäisillä lainoilla Alankomaihin.[10] Vuonna 2016 Ylen tekemän selvityksen mukaan Carunan omistusketju sisältää ainakin viisi alankomaalaista, kolme luxemburgilaista, yhden maltalaisen ja yhden caymansaarelaisen yhtiön.[6]"
https://fi.wikipedia.org/wiki/Caruna
"Yhtiö teki 50 miljoonan euron voitot sähkönsiirrosta Suomessa – verot lähes olemattomat
Sähkön siirtohintojen rajuista nostoista päättäneen verkkoyhtiön Carunan omistukset kulkevat Alankomaiden kautta. Yhtiö on rakentanut miljardien eurojen lainaketjun, jonka vuoksi se ei juuri maksa yhteisöveroja Suomessa."
Kemira
"Elokuussa 2007 Suomen valtio myi 655,6 miljoonalla eurolla 32,1 % Kemiran osakkeista kotimaisille sijoittajille, jolloin sen omistus laski 48,6 prosentista 16,5 prosenttiin.[12] Oras Invest Oy sekä Jari, Jukka ja Pekka Paasikivi kukin ostivat yhteensä 17,1 % ja eläkevakuutusyhtiöt 14,97 % Kemiran osakkeista.[13] Kauppa herätti arvostelua sen johdosta, ettei valtio järjestänyt julkista tarjouskilpailua myytävistä osakkeista."
Takaisin terveydenhuoltoon. En toki kiellä, etteikö yrityksiä tarvittaisi tukemaan lääketutkimusta tällä hetkellä. Mutta voisiko siinä olla pieni eturistiriita? Jos olet lääkeyrityksen toimitusjohtaja ja keksit parannuksen syöpään, saat välittömästi potkut. Sinun tavoitteesi on maksimoida yrityksen tulot, ei mitätöidä niitä. Toimitusjohtajaksi ei pääse empatialla, sillä saadaan potkut.
Tämän kirjoituksen pointti on varmaankin kaksiosainen. Ensinnäkin haluaisin, että ihmiset ymmärtävät että "Suomessa ei ole korruptiota" on kenties pahinta kusetusta koskaan. Toisekseen olisi hyvä huomioida, että lääkeyritysten tehtävä ei ole hoitaa sinua kuntoon mahdollisimman halvalla ja mahdollisimman nopeasti. Päin vastoin.
Olen täysin sitä mieltä, että on paljon lääkäreitä, hoitajia, farmaseutteja ja muita terveydenhoitoalan henkilöitä, jotka haluavat vain sinun ja meidän kaikkien parasta. En todellakaan hyökkää näitä ammatteja vastaan vaan arvostan niitä suuresti. Ongelma on, kuten niin usein muuallakin, että asioita johdetaan yrityslähtöisesti. Silloin päädytään tilanteisiin, joissa ei varmasti mennä ihmisten etu edellä. Näihin ovat syypäitä ihan muut ihmiset, kuin ne jotka joutuvat tässä tilanteessa tekemään kaikkensa meidän puolestamme.
Yhteen summattuna: en tiedä onko yliopistollisten sairaaloiden rahoitus kenen käsissä, mutta vahvasti tuntuu, että siihen yritysten kautta vaikutetaan. Jotenkin tuntuu naurettavalta edes miettiä, ottaisiko 10 uutta työntekijää vai ei, jos ihmishenget on kysessä. Toisaalta lukiessa ylläolevat kolme poliitikko/liikemies/-nainen-tekstiä, en ihmettele yhtään. Kenties myöskin koko terveyden"huolto"-ala on jossain määrin sekaisin. Ei se ole tyhmä joka myy vaan se joka ostaa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti