sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Itsenäisyyden leijona

Suomi100-juhlan kunniaksi on hyvä tutustua Itsenäisyyden Leijonaan 90 vuoden takaa. Itsenäisyyden leijona



Itsenäinen Suomi




Patsaan paljastustilaisuus 6.12.1927



"Itsenäisyyden leijona (myös Itsenäisyyden patsas) on suomalaisen kuvanveistäjän Gunnar Finnen vuonna 1927 Viipurissa paljastettu graniittiveistos, joka nykyään sijaitsee ilman jalustaansa ja osittain rikkoutuneena Monrepos’n puistossa. Suomen itsenäistymisen kymmenvuotisjuhlien kunniaksi pystytetyn monumentin alkuperäinen paikka oli Tervaniemen puistossa Siikaniemen kaupunginosassa."

Mikä sopisi paremmin Suomen 10-vuotisjuhlaan, kuin leijona, joka kuvaa Suomen itsenäisyyttä? Teos on Gunnar Finnen käsialaa, ja koska Finne tosiaan tarkoittaa suomalaista, niin kuka olisikaan parempi valinta luomaan taideteoksen? Suosittelen lukaisemaan myös Pyhä Yrjänä ja lohikäärme ja Taru ja Totuus

Jos itse leijonan symboliikka ei ole tuttu, niin tästä löytyy erinomainen katsaus.

"Itään päin katsova veistos paljastettiin Suomen itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 1927. Karjalan vaakunaa tassuissaan pitelevä Itsenäisyyden leijona oli sijoitettu noin neljä metriä korkean jalustan päälle pienelle kummulle, jonne johtivat kiviset portaat. Patsaan jalustaan oli kaiverrettu teksti 

"SUOMEN ITSENÄISYYSJULISTUKSEN MUISTOKSI 6 · XII · 1917". 

Kumpu oli päällystetty kivilaatoin ja sen jyrkimmällä reunalla oli takorautainen aita. Itsenäisyyden leijonalle kuljettiin kahden graniittisen pylvään välistä ja ennen kummulle nousevia portaita oli vielä pieni kivetty aukio puistonpenkkeineen."

Itsenäisyyden Leijona postikortissa.


"According to the Bible, Boaz and Jachin were two copper, brass or bronze pillars which stood in the porch of Solomon's Temple, the first Temple in Jerusalem."


Pylväät vapaamuurarien symboliikassa



Pylväät vapaamuurari loosissa


Aurinko luonnollisesti nousee idästä päin, leijona on melko suora viittaus aurinkoon ja vapaamuurarit on aurinkolahkon yksi haara. Patsas on myös sijoitettu niin, että sitä katsotaan ylöspäin kunnioittaen, sillä kunnianosoituksenahan se on tehty.

Leijona, joka pitää tassuissaan Karjalan vaakunaa? Itse en koe, että tämä juhlistaisi itsenäistä Suomea, melkeinpä voisi kuvitella, että Suomi on jonkun toisen omistuksessa? Oli miten oli, jalustalle nostettu Itään päin katsova leijona, jonka luokse kuljetaan pylväiden välistä. Ymmärrän yhtäläisyyden Suomen itsenäisyyteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...