maanantai 18. tammikuuta 2021

Onko aika uskoa mediaan?

Uutisissa tuli vastaan tutkimus suomalaisten luottamuksesta medioihin ja toimii hienona siltana tähän viikkoon:

Tutkimus: Ylen uutisointiin luotetaan eniten – Iltapäivälehtien uutisointiin luottaa noin joka neljäs vastaaja



Tutkimuskyselyyn vastanneista 81 prosenttia arvioi Ylen tv-uutisoinnin erittäin tai melko luotettavaksi. Radiouutisten vastaava lukema on 79 prosenttia. Kolmanneksi luotettavimmaksi uutislähteeksi kyselyssä nousi STT, jonka uutisia piti erittäin tai melko luotettavina 78 prosenttia vastanneista.Selvä enemmistö suomalaisista arvioi myös MTV3:n uutisten (70 prosenttia), Helsingin Sanomien (65 prosenttia) sekä oman maakunnan suurimman lehden (62 prosenttia), asuinkunnan paikallislehden (59 prosenttia) ja Kauppalehden (57 prosenttia) uutisoinnin luotettavaksi.


Uutinen on mielenkiintoinen, kun samaan aikaan USAn istuvan presidentin pääsy mihinkään mediaan halutaan estää tai on estetty. Eli vuosi on alkanut, kuten olettaa saattoi; vihapuhe pitää saada pikaisesti loppumaan! Trump oli tosin vain helpon otsikon antanut esto, on siellä muitakin estetty.


Uutiseen


"Sosiaalisen median yhtiöt ovat alkaneet rajoittaa tuhansia tilejä loppiaisena Washingtonissa tapahtuneen väkivaltaisen mellakoinnin jälkeen."


Estely ei varmaan sinänsä tule kenellekään lukijalle yllätyksenä, sillä samaa jumalan sanaa on esim Youtube käyttänyt jo pidemmän aikaa. Trumpilta on estetty oikeastaan kaikenlainen sosiaalisen median käyttö. On sinänsä esitetty validi pointti siitä, että esim Facebook on yksityinen yritys, joka saa valita käyttäjänsä. Mutta nykyään yritykset ovat paljon enemmän kuin vain yksityisiä firmoja, jotka haluavat tehdä tiliä. Yritykset ovat osa politiikkaa tai kenties jopa sen ydin. Oikeastaan nykyään on vaikea erottaa yrityksiä valtiosta, TikTok on osa Kiinaa ja Facebook jenkkejä. Sosiaalisen median yritysten kautta voidaan luoda yhteiskuntaan "oikea" keskusteluympäristö. Kuka määrittelee vihapuheen?

Suomessa on samat seuraukset nähtävissä, sillä mediamme aika kiltisti kopioi uutiset meren takaa. Viimeisten kuukausien ajan on joutunut skippaamaan salaliitto-uutisia, koska niistä on tullut niin tavallisia. On "jostain syystä" tullut tarve perustella miksi nämä henkilöt ovat väärässä ja uskovat salaliittoihin. Alun Ylen uutinenkin taitavasti sai sivulauseeseen vihjauksen siitä, kuinka olet todennäköisimmin "perussuomalainen" jos et usko Ylen uutiseen.  

Miksi sitten nyt on niin kova tarve estää vääriä mielipiteitä ja leimata niistä puhuvat foliohatuiksi? 

Ennustaminen on aina kaksiteräinen miekka, enkä usko, että mitään on etukäteen päätettykään. En myöskään arvosta liikaa sitä, että tehdään video tai teksti idealla "Tämä on totuus". Näkisin, että tässä eletään aika ruutitynnyrissä tai ohuella nuoralla. Kenties ne isoimmat asiat, jotka on helppo nähdä, ovat Korona ja USAn vaalit.

Koronan pohjalta tehdyt päätökset pitäisi pystyä perustelemaan niin, että tämä oli ainoa oikea ratkaisu. Ei riitä, että "haluttiin tehdä hyvää". Viime vuonna koskettiin niin vahvasti ihmisten itsemääräämisoikeuteen esim sulkemalla yrityksiä ja pelottelemalla ihmiset pysymään yksin kotona, että enää ei saa tulla ilmi, ettei korona olekaan influenssaa vaarallisempi. Näin ollen spekulaatiot pitää saada kuriin ajoissa ja asiantuntija kertomaan miksi olet väärässä.

USAn vaalit ovat kasvaneet jo siihen mittaan, että niistä on hankala ottaa koppia. Siellä on todennäköisesti laittomuuksia tapahtunut enemmän kuin uskoisikaan, mutta miten perata se koko soppa? BLM tuntuu unohtuneen kokonaan? Jos se oikeasti oli vain hetkellinen juttu niin kuka sen organisoi ja miksi? Ja miksi se toistui taas vaalivuotena? Suurin pelko tässä saattaa olla usko demokratiaan. Samaahan Suomessa mietitään vaalien jälkeen jossain määrin paniikissa, miksi äänestysinto laskee? Koska jos kansa ei äänestä, ne eivät usko sillä olevan merkitystä, mikä tarkoittaa ettei illuusiota vapaasta tahdosta ja demokratian toimivuudesta ole. Auts.

Yksi pelottava sivujuonne tässä voi hyvinkin olla kansan jakautuminen kahtia. Uskon, että suuri osa Suomalaisista ei edelleenkään allekirjoittaisi yhtään tekstiä tällä sivustolla. Samaan aikaan täysin päinvastoin ajattelevia on enemmän ja ehkä hekin ovat äänekkäämpiä kuin ennen. Mutta ehkä tämä on luonnollinen muutos, kun sodan jälkeiset sukupolvet siirtyvät pois työelämästä. Aika näyttää.

Astrologiasta pystyy näkee kenties potentiaalin asioille, mutta ei mitään ole kiveen hakattu. Marsin yhtymä Uranukselle 20.1.2021, joka on sama päivä kuin USAn presidentin virkaanastujaiset. Mielenkiintoista viikkoa odotan tältä osin. 

Trumpista voi edelleen olla montaa mieltä. Voi hyvin olla, että tässä leikissä on vielä joku ässä hihassa tai että hän on ollut ns. "kontrolloitu oppositio" koko ajan. Jotenkin jälkimmäinen tuntuu epätodennäköiseltä, kun ottaa huomioon miten paljon epäkohtia tässä prosessissa on nostettu esille. Asioita on alettu kyseenalaistamaan ihan uudella tahdilla ja tutkimaan mitä esim Q-anonin tekstien takana oikeasti on. Enää ei rokote tai koronamaski välttämättä olekaan itsestäänselvyys. 

Tärkeintä kuitenkin on, että paljon on epätietoisuutta ja kaikki yrittävät kirjoittaa tekstinsä sopimaan omaan agendaan. Kaikkeen varautuminen onnistuu vain ja ainoastaan panostamalla itseensä ja hyväksymällä, että maailma on sekaisin huomennakin. 4 vuotta ollaan puhuttu jenkkien presidentistä päivittäin suomessakin. Ja varmaan puhutaan ainakin seuraavat pari vuotta tämän viikon jälkeenkin, ihan sama mikä lopputulos tulee olemaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...