sunnuntai 11. maaliskuuta 2018

Kordelinin kappeli


Alfred Kordelin on varmasti monelle tuntematon henkilö. Wikipedia osaa kertoa seuraavaa:

"Alfred Kordelin (6. marraskuuta 1868 Rauma – 7. marraskuuta 1917 Hausjärvi) oli suomalainen liikemies, kulttuurin ystävä ja mesenaatti. Kordelin oli kouluja käymätön raumalaisen merimiehen poika, joka loi itselleen suuromaisuuden käytännössä tyhjästä.[1] Alfred Kordelinin lainopillisena neuvonantajana oli asianajaja, varatuomari Risto Ryti, josta tuli myöhemmin tasavallan presidentti. "

"Kordelin oli perheetön ja eli suhteellisen vaatimattomasti. Hän alkoi kuitenkin elämänsä loppuvaiheessa etsiä myös loistokkuutta ja rakennutti itselleen kesäasunnon Naantaliin Kultarannan, joka on nykyään tasavallan presidentin kesäasunto."

Kordelin muistomerkin on suunnitellut Emil Wikström, joka on tuttu esimerkiksi Elias Lönnrotin patsaasta.


Kivimuuri muistuttaa Jätinkirkoista tuttua mallia, jossa ainakin yksi sivu jätetään avonaiseksi. Kuvasta on hankala sanoa mikä tuossa on avoinna, mutta villi veikkaus osuisi Itä-/Länsi-akselille auringon nousun / laskun mukaan.

Alfred Kordelin hautauspaikaksi rakennettiin kappeli. Emil Wikström oli tässäkin projektissa mukana.

"Kappelin toteutukseen on osallistunut useita merkittäviä suomalaisia taiteilijoita. Kryptan ja kappelin sisäänkäyntien yhteydessä olevat portaaliveistokset on suunnitellut kuvanveistäjä Emil Wikström.[1] Wikström toteutti ensin vuosina 1922–1923 kryptan ovea reunustavat enkeliaiheiset kiviveistokset. Myöhemmin Kordelinin säätiö lahjoitti Rauman seurakunnalle Wikströmin pronssiveistokset Elämän alku (1939) ja Elämän loppu (1940), jotka sijoitettiin kappelin ulkoportaikon molemmin puolin. Niistä ensimmäinen esittää nuorta äitiä sylilapsen kanssa ja jälkimmäinen vanhaa miestä.[2] Kappelin julkisivun koristereliefit ovat kuvanveistäjä Gunnar Finnen tekemiä. "
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kordelinin_kappeli


Gunnar finne puolestaan on mm. luonut Itsenäisyyden Leijona ja Taru ja Totuus taideteokset. Onkohan kappeliin saatu "piilotettua näkyville" mitään esoteerista?

Gunnar Finne: Reliefit pääsisäänkäynnissä – viiniköynnös, surevat enkelit ja polvistunut elonleikkaaja (1921).
Elonleikkaaja on mielenkiintoinen valinta nimeksi. Varsinkin kun ottaa huomioon, että astrologian Neitsyt-merkki oli aiemmin nimeltään Elonleikkaaja. Neitsyen aika on 23.8 - 22.9, joten Elonleikkaaja on aika osuva nimi, sillä tässäkin teoksessa leikataan viljaa. Onkohan Finnellä ollut tietoa astrologiasta?

Ovea kiertää ensinnäkin viiniköynnös, joka on selvä viittaus Egyptiin. Sen lisäksi viiniköynnökset ja (neliöt?) on jaettu kummatkin omiin palasiinsa. Joita vähemmän yllättäen on 21 kpl kumpiakin.


Tarotin 21 korttia narrille kierrettäväksi.




Gunnar Finne: Orjantappuraköynnös-reliefi ikkunanpielissä (1921).
Orjantappura tunnetaan myös Mooseksenpalavapensas-nimellä, saatuaan hieman vaikutteita Raamatusta. Tämä myös vahvistaa mielikuvaa siitä, että kyseessä on Neitsyt, kun puhutaan Elonleikkajasta (Neitsyt Maria). Kasvi on sinänsä sopiva valinta eliitille, joka näkee itsensä erillisenä rotuna muista ihmisistä.

"Mooseksenpalavapensas (Dictamnus albus) on voimakastuoksuinen kasvilaji. Se on myös perinteinen koristekasvi.[1] Se on sukunsa ainoa laji."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Mooseksenpalavapensas


Gunnar Finne: Tyylitelty leijona -reliefi räystäspäädyssä (1921).
Leijonan todellinen alkuperä EES:n-kirjoituksesta.

Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä Emil Wikströmin patsaat.


Emil Wikström: Elämän alku (1939).



Emil Wikström: Elämän loppu (1940).
Kumpikin patsas tuntuu viittaavan Elonleikkaajaan. Elämä alkaa, kun Neitsyt (Maria) synnyttää tarinan sankarin. Elämä päättyy sankarin käytyä kierroksensa läpi ja päästyään Erakko-korttiin, jonka on Neitsyen kortti. (Patsaat julkistettu 1939 ja 1940; 1+9+3+9+1+9+4+0=36=3+6=9)


Lisää tekstissä Erakosta.

"Aurinko saavuttaa siis korkeimman pisteensä Ravun merkissä ja on käytännössä paahtavimmillaan Leijonan merkissä. Nyt ollaan siirrytty Neitsyen merkkiin, jota Erakko hallitsee. Tässä pisteessä siis aurinko(-sankari) aloittaa hitaan kuolemansa ja matkan tuonpuoleiseen/manalaan."

Patsaat on vielä viimeistelty niin, että Elämän alussa patsaan vasen rinta on paljaana ja Elämän lopussa oikea rinta on paljaana. Toisessa on pääosassa nainen, toisessa mies. Miehellä on kaapu päällä ja kirja kädessä. Hän lähti matkaan narrina. Nyt hän on erakko, joka on päässyt vuorellensa ja saavuttanut jotain. Erakko korttina kuvaa jonkin asian päättymistä, sisälle katsomista tai lepoa. Sopiva teema hautakammiolle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...