lauantai 4. marraskuuta 2017

Pyhäinpäivä


Yritetään pysyä ajan hermolla. Miksi esimerkiksi Suomessa vietetään tänään Pyhäinpäivää? Mitä yhteistä on pyhäinpäivällä, kekrillä, kuolleiden päivällä, halloweenillä ja samhainilla?



Kuolema korttina tarkoittaa jonkun asian loppua/uuden alkua, mutta myös jonkin riisumista kaikesta turhasta, asian ytimeen menemistä. Näihin voi jossain määrin nähdä kuuluvan kuoleman juhliminen/muistaminen/arvostaminen, pakanauskontojen vuoden alun ja sadonkorjuun? Korttia vastaa astrologisesti Skorpioni, jonka aika vähemmän yllättäen osuu edellä mainittujen juhlien kohdalle (23.10-22.11).





"Pyhäinpäivä on kristillinen pyhimysten, marttyyrien ja vainajien muistopäivä. Alun perin pyhäinpäivää on vietetty 1. marraskuuta, kuten monissa maissa edelleenkin, mutta Suomessa sitä vietetään välille 31.10.–6.11. osuvana lauantaina."

"Venäjän kielessä pyhäinpäivää nimitetään vanhempienpäiväksi. Silloin on vanhastaan käyty haudoilla ja muisteltu kuolleita ystäviä ja sukulaisia."

"Nykyinen suomalainen pyhäinpäivä on yhdistelmä kahdesta varsinkin katolisen kirkon keskiajalta lähtien viettämästä juhlasta, jotka ovat kaikkien pyhien päivä 1. marraskuuta ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä 2. marraskuuta. Alun perin kaikkien pyhien päivää alettiin viettää 300-luvulla Syyriassa ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivää 900-luvulla Ranskassa. Suomessa siitä on tullut yleinen vainajien muistopäivä. Silloin monet vievät läheisten haudalle esimerkiksi kynttilän tai kukkia kuolleiden muistoksi."

"Vuonna 1517 Martti Luther julkaisi kuuluisat 95 teesiään Wittenbergin linnankirkon edustalla kaikkien pyhien päivän aattona. Tästä alkoi reformaatio eli uskonpuhdistus. Kun Suomi kuninkaan käskyllä siirtyi luterilaisuuteen, useimpia pyhimysten päiviä lakattiin viettämästä, mutta ”kaikkien pyhien päivä” eli pyhäin miesten päivä säilyi."

"Vanhoista ajoista on Suomessa vietetty syksyllä sadonkorjuun päättymisen jälkeen kekriä. Koska se ajankohdaltaan sattui lähelle kristillistä pyhäinpäivää, se on myöhempinä aikoina usein samastettukin pyhäinpäivän kanssa, josta kansanomaisesti onkin käytetty myös nimitystä kekri."

"Anglosaksiseen perinteeseen kuuluu pyhäinpäivän aattona (31. lokakuuta) vietettävä Halloween-juhla. Nimi Halloween tulee sen alkuperäisestä nimestä All Hallows' Evening eli kaikkien pyhien ilta, josta se muotoutui puhekielessä sanaksi Halloween. Se pohjautuu kelttiläisten kulttuurien syksyllä vietettyyn uuden vuoden juhlaan samhainiin."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pyhäinpäivä


"Kuolleiden päivä (esp. Día de Muertos tai Día de los Difuntos) on vainajien muistojuhla, jota vietetään 1.–2. marraskuuta. Sitä juhlitaan samaan aikaan kuin katolisia kuolleiden muistojuhlia, pyhimysten päivää ja uskovien vainajien muistopäivää, joita Suomessa vastaa pyhäinpäivä.

Kuolleiden päivän alkuperä voidaan yhdistää varhaisten intiaanikansojen, kuten asteekkien ja mayojen, rituaaleihin. Juhla, josta Día de Muertos sittemmin kehkeytyi, osui asteekkien aurinkokalenterin yhdeksännelle kuukaudelle suunnilleen elokuun alkuun, ja sitä vietettiin koko kuukausi. Se oli omistettu lapsille ja kuolleille sukulaisille."

"Kun espanjalaiset konkistadorit saapuivat Amerikkaan 1400-luvulla, heitä pöyristyttivät intiaanien pakanalliset tavat. Yrityksessään käännyttää paikalliset asukkaat katolisuuteen he siirsivät juhlan marraskuun alkuun, jotta se vastaisi katolisia vainajien muistopäiviä. Juhlan synty vastaa siten paljolti halloweenin syntyä, joka oli alkujaan kelttiläisten juhla."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kuolleiden_päivä


"Samhain tai samain on muinaiskelttien halloweenia vastaava juhla. Nimi "samain" tulee luultavasti sanoista kesän (samrad) loppu (fain), ja se oli kesäkauden ja sadonkorjuun päättymisen juhla, jota vietettiin loka-marraskuussa. Samain-juhla saattoi kestää pari viikkoa. Kelttien uskomusten mukaan samainin aikana tämän- ja tuonpuoleisten maailmojen väliset rajat katosivat, ja henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä tuonpuoleiseen."

"Samhainina alkaa myös monien pakanallisten uskontojen uusi vuosi."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Samhain


"Kekri, myös keyri tai köyri, on perinteinen suomalainen syysjuhla, jonka juuret ovat eurooppalaisessa maatalouskulttuurissa. Sillä ei alkujaan ollut vakinaista kalenteriin sidottua ajankohtaa, vaan se määräytyi kulloisenkin vuoden syystoimien mukaan. Kekrin aika alkaa Mikkelinpäivästä ja jatkuu Pyhäinmiesten päivään (29. syyskuuta - lauantai, joka ajoittuu välille 31. lokakuuta - 6. marraskuuta). Varhaisempina aikoina kekrillä ei ollut mitään tiettyä kalenteriin sidottua ajankohtaa, vaan sitä saatettiin samassakin kylässä viettää eri taloissa eri aikaan sen mukaan, milloin kukin oli saanut tärkeimmät syystyöt loppuun suoritetuksi."

"Sana kekri tarkoitti kansankielessä viimeiseksi jäämistä tai jonkin päättymistä, ja kekri merkitsi myös vuoden vaihtumista maatalousyhteisössä.
Myöhempinä aikoina kekrin osuminen samaan ajankohtaan kirkolliseen pyhäinpäivän kanssa johti toisaalta siihen, että se alettiin käsittää myös vainajien muisto­juhlaksi, jollainen se kuitenkaan, vastoin nykyisin yleistä luuloa, ei alun perin ollut."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kekri


Melkein voisi luulla, että astrologia ja mahdollisesti Tarot olisi ollut laajemminkin tiedossa ennen vanhaan. Kristinusko ja sen eri haarat ovat vielä kaupan päälle saaneet tasoitettua turhat reunat tältä juhlalta, jotta kaikki varmasti juhlivat samaan aikaan ja samalla tavalla. Hajoita ja hallitse, order out of chaos. Moni edellä mainituista juhlista on siis alun perin ollut jo käytössä, mutta ne on muokattu yhtenäiseen muotoon, koska hallinta. Myös huomionarvoista on, että sekä Suomen kekrissä, että Kelttien samhainissa, tämä juhla merkitsi myös uuden vuoden alkua. Voisiko näillä joskus olla ollut yhteinen pohja?

Hyvää Pyhäin päivää tasapuolisesti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...