sunnuntai 15. lokakuuta 2017

Noseboa ja huolipuhetta


Nosebovaikutus selitää esimerkiksi kännykkäsäteilystä saadut oireet
Nosebovaikutus

"Lumevaikutus eli plasebo on paljon tutkittu ilmiö, jossa potilaan oireet voivat helpottua pelkän lumelääkkeen syömisestä."

"Kun plasebossa ihminen voi saada oikeaa hyötyä lumelääkkeestä, nosebossa koehenkilö voi saada oikeita oireita kuvitellusta uhasta. "

"Nykyään esimerkiksi kännykkä- ja wifisäteilyn ja tuulivoiman vaaroilla pelottelu voi todella saada ihmisissä aikaan oireita, joilla ei kuitenkaan ole mitään fysiologista yhteyttä oireiden väitettyyn aiheuttajaan. Nosebovaikutus selittää myös sähköallergian. "

Ihmettelen suuresti, miten esimerkiksi kännykkäsäteilyn voidaan "tietää" olevan vaaratonta. Koko teknologia on tuotu esille vajaa 20 vuotta sitten, eikä sitä kaikkialla ole silloin vielä ollut. Toisaalta en ole tutkija ja varmasti nämä asiat on ammattilaisten osalta tutkittu tarkkaan.

"Satakunnan Kansa: Entinen Nokia-johtaja sairastui kännykkäsäteilystä"
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001853614.html



Alkuperäinen artikkeli on tainnut poistua luonnollisia teitä, sillä vanhat artikkelithan poistetaan?:



"Suomalaistutkijoiden vetoomus varoittaa 5g-verkkojen terveysvaaroista – tieteellinen näyttö ei tue huolta terveyshaitoista"
https://www.hs.fi/tiede/art-2000005376197.html
Tästä löytyy itse vetoomus

Hesarin juttu oli kirjoitettu ainakin hyvin halveksuvasti ja sen mukaan "Vetoomuksen tekijät esiintyvät tutkijoiden ja tohtorien joukkona. Ainakaan suomalaiset allekirjoittajat eivät kuitenkaan näytä olevan varsinaisia radioaaltosäteilyn ja sen terveysvaikutusten tutkijoita.".

Osuu hyvin tähän kirjoitukseen tiedeuskovaisuudesta. "Nosebo selittää kaikki ongelmat, ei ole löydetty mitään ongelmia kännykkä- tai wifi-säteilyn kanssa." Samaan aikaan asiaa on ehditty tutkia melko olematon aika ja silti ainakin osa tutkijosita on sitä mieltä, että se aiheuttaa ongelmia? Asia kunnossa, uskon asiaani uskon asialla. Toki tuossa vetoomuksessa varmasti on kerätty kirsikat kakun päältä, mutta näkisin asian kaikkea muuta kuin selvänä. Ensimmäisen artikkelin ylipapittarena Neurologian dosentti Kati Juva:

On tehty niin selvät kaksoissokkotutkimukset, että tiedetään varmasti, ettei sähkö tee ihmiselle oireita, eikä wifi-säteily, eivätkä tuulivoiman infraäänet sairastuta.”

Tätä ei tarvitse enää tutkia, sillä tämä on tosiasia!

World Health Organization tosin myöntää, että saattaa aiheuttaa syöpää.
"The electromagnetic fields produced by mobile phones are classified by the International Agency for Research on Cancer as possibly carcinogenic to humans."
http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs193/en/

Jotain hyvääkin artikkelista oli onneksi löydettävissä:
Huolipuhe pitäisi saada käsitteeksi vihapuheen rinnalle. Sanotaan, että se tai tämä asia voi aiheuttaa oireita ja sitten pelätään kaikkea. Jos ajatellaan yhteiskuntaa sata vuotta sitten kaikkine altisteineen ja infektioriskeineen, niin kyllähän me elämme nykyään paljon turvallisemmassa ja puhtaammassa yhteiskunnassa.”

On hieman vaikeaa sisäistää tuota kappaletta. Me olemme oikeasti siinä pisteessä, että asiasta varoittaminen on huolipuhetta ja se tulisi rinnastaa vihapuheeseen ("Yleiskielessä ja julkisessa keskustelussa käytetty termi vihapuhe on muodostunut käsitteenä tulkinnanvaraiseksi.http://www.poliisi.fi/vihapuhe)? Mutta pakko toistaa, lause on monimuotoisuudessaan niin kaunis "Sanotaan, että se tai tämä asia voi aiheuttaa oireita ja sitten pelätään kaikkea. ".

Tosiaan selvennykseksi, tässä pyöriteltiin kahta eri ongelmaa. Ensinnäkin on hienoa, kuinka 20 vuoden pohjalta tiedetään tosiasiana se, että puhelimiin liittyvät säteilyt eivät aiheuta ongelmia. Toisekseen on hyvä asia, että suomen kieli kehittyy ja saadaan kuvaavia ja elämää parantavia sanoja käyttöön. Henkilökohtaisina lemppareina vihapuhe ja huolipuhe. En ota mitään kantaa puhelimien säteilyyn tai oikeastaan muuhunkaan säteilyyn, sillä en asiaa liian tarkkaan ole tutkinut. Vahvasti kuitenkin epäilen, että keinotekoisesti tuotettu säteily ja sen jatkuva lisääminen ei kenestäkään tee terveempää. Villi veikkaus.

Vaikka huolipuhe on terminä taas jonkun mestarin keksimä, niin kyllähän huolipuhe on aiemminkin ollut käytössä. Tuliko jollekin uutena asiana ihmisten pelotteleminen? "Sanotaan, että se tai tämä asia voi aiheuttaa oireita ja sitten pelätään kaikkea." Ilmastonmuutos, Venäjä, Terrorismi? Artikkelissa viitattiin nosebon tuottamiin terveysongelmiin, mutta kyllä sillä voi mielipiteitäkin muuttaa. Mitenkäs Noseboa voidaan käyttää hyväksi? Mitä jos joku tarkoituksella esittäisi asiat mahdollisimman negatiiviselta kannalta ja/tai antaisi enemmän huomiota negatiivisille uutisille? Alla oleva video saattaa liittyä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Väärinymmärretty logo

Yleisurheilun MM-kisat ovat käynnissä ja kuvaan kuuluu luonnollisesti kisakohtainen logo. Näin kyseisen logon ihan väärin! Luulin katsovani ...